Lietuvos policija rugsėjo 16 d. perdavė įrangą Baltarusijos valstybiniam teismo ekspertizių komitetui – tai nutiko tuo metu, kai policija žiauriai dorojosi su protestuotojais, tūkstančiai žmonių buvo gaudomi gatvėse, mušami ir kankinami.

O štai ES užsienio tarnyba skyrė 850 tūkst. eurų kaimynystės projektui, kurį vykdo Latvija ir Lietuva.

Bendradarbiavimas saugumo srityje, panašu, prieštaravo garsiai ES paramai demokratiniam judėjimui.

Opozicijos aktyvistai baiminosi, kad dronai gali būti panaudoti prieš juos – pavyzdžiui, siekiant identifikuoti atskirus protestuotojus ir juos suimti.

Jie skraidys „ne tik sostinėje, bet ir Minsko, Vitebsko ir Gardinos srityse“, savo tinklalapyje rašė Baltarusijos valstybinis teismo ekspertizių komitetas.

Kiekvienas šių bepiločių orlaivių „turi fotografavimo ir filmavimo įrangą, suteikiančią galimybę kokybiškai atvaizduoti įvykio vietą ir gerokai paspartinti nusikaltimų tyrimo procesą“, – aiškino komitetas.

Savo ruožtu Lietuva teigė, kad dronai rugsėjo mėnesį buvo perduoti laikantis „sutarties procedūrų“, rašo „EUobserver“.

Tačiau Vilnius „visus su bendrais ES ir Baltarusijos projektais susijusius mokėjimus Baltarusijai nutraukė nuo rugpjūčio 9 d.“, kai prasidėjo protestai.

ES užsienio tarnyba pridūrė, kad dronai kol kas dar nebuvo panaudoti.

„Remiantis informacija, gauta iš programą įgyvendinusių Lietuvos tarnybų, dronai buvo pristatyti, tačiau dar nepradėti naudoti“, – „Euobserver“ teigė ES tarnyba. Pasak jos, jie bet kokiu atveju negalėjo būti panaudoti prieš protestuotojus.

„Akivaizdu, kad dėl techninių šių dronų ypatumų neįmanoma jų panaudoti siekiant identifikuoti konkrečius asmenis, nes jie skirti didelės apimties nusikaltimų ir nelaimių vietų tyrimui“, – teigė ES užsienio tarnyba.

ES teigimu, remiantis „sutartiniais įsipareigojimais“, Baltarusijos valdžios institucijos galėjo juos panaudoti tik „projekto tikslais“. Tai apima „katastrofas, stichines, ekologines nelaimes“.

Tačiau Latvija, Lietuva ir Baltarusija mini skirtingus dronų panaudojimo būdus.

Dronai turi būti naudojami „pasienio apsaugai, pasitarnauti kilus nelaimėms ir katastrofoms“, teigė Latvijos diplomatas.

Lietuvos diplomatas sakė, kad jie skirti „pasienio zonų stebėjimui ir ekspertizei atliekant kriminalinius tyrimus“.

O štai Baltarusijos valstybinio teismo ekspertizių komiteto teigimu, dronai turėjo „būti pasitelkiami analizuojant žmogaus sukeltas ir gamtines nelaimes, eismo įvykius, ieškant žmonių miškuose“.

„Žinoma, ši įranga turi būti naudojama tik tiems tikslams, kuriems ji buvo suteikta“, – tvirtino Latvijos diplomatas.

„Mes iš tiesų viliamės, kad dronai bus naudojami pagal paskirtį“, – sakė Lietuvos diplomatas.

Savo ruožtu Policijos departamentas neigia žiniakslaidoje pasirodžiusią informaciją, kad Lietuvos policija rugsėjo 16 d. Baltarusijos pareigūnams perdavė 15 dronų. Kaip teigia policijos departamentas, 2014–2020 metų Europos kaimynystės priemonės Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos projektas ENI-LLB-2-265 „Naujosios kriminalistinės technologijos įvykio vietos tyrimams ir viešajam saugumui užtikrinti“

Paraiška pateikta: 2018-02-22. Partnerystės sutarties su Baltarusijos Kriminalistinių tyrimų komitetu (įstaiga nesanti VRM ir Teisingumo ministerijų pavaldume) data: 2019-02-27, projekto pradžia: 2020-02-20.

Projekto atidarymas vyko nuotoliniu būdu, su partneriais fiziškai nebuvo susitikta ir neplanuojama susitikti, bendrų mokymų ar kitų veiklų nebus.

„Patys baltarusiai perka įrangą, Lietuvos policija tame niekaip nedalyvauja, turėti įtakos šių pirkimų negali. Lėšos yra Europos Komisijos. Pagal projektą gautus EK pinigus Lietuvos policija Baltarusijos valstybiniam teismo ekspertizės komitetui pervedė 2020 m. gegužės 8 d.“, - teigiama Policijos departamento pranešime.

Policijos departamento žiniomis, EK spalio 8 d. svarstys tolesnę projektų su Baltarusiją eigą.

Kaip teigiama, dronai yra buitiniai, jokios papildomos įrangos juose nėra įdiegta, tokius galima įsigyti bet kurioje specializuotoje parduotuvėje.

Šie dronai pagal projekto aprašymą, būtų naudojami didelių įvykių vietų filmavimui.