„Mes nespekuliuojame dėl Seimo vienokių ar kitokių veiksmų. Mes dabar džiaugiamės, kad aikštė išlieka atvira miestiečiams ir dėkojame darbo grupei, kuri įsiklausė į mūsų pasiūlymus“, – Eltai teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

ELTA primena, kad po antradienį Vyriausybėje vykusio darbo grupės pasitarimo dėl Lukiškių aikštės panaudos sutarties kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pareiškė, kad sostinėje esanti aikštė bent jau kol kas lieka Vilniaus miesto savivaldybei. Darbo grupei vadovavusio ministro teigimu, sostinė įsipareigojo per 4 mėnesius pateikti priemonių planą, kaip įgyvendins Seimo vasarą priimtą vadinamąjį Lukiškių aikštės įstatymą.

Tačiau, nepaisant tokio sprendimo, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigia, kad aikštės valdymą vis tiek reikia perduoti LGGRTC.

Kaip antradienį sakė M. Kvietkauskas, Vilniaus savivaldybė sutiko su jo vadovautos darbo grupės pasiūlymais, pagal kuriuos būtų įgyvendinamos Lukiškių aikštės įstatymo nuostatos. Kaip teigė ministras, savivaldybė įsipareigotų Lukiškių aikštės naudojimo klausimus derinti su LGGRTC, Kultūros ministerija ir kitomis institucijomis. Taip pat įtrauktos nuostatos dėl Vyčio memorialo įgyvendinimo.

Sutarta, kad per 4 mėnesius savivaldybė paruoš šių nuostatų įgyvendinimo planą.

Jei visgi Seimas – kaip yra pareiškęs sieksiantis padaryti „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis – Lukiškių aikštę nuspręstų perduoti kitam valdytojui, antradienį pasiektas susitarimas su savivaldybe, pripažino M. Kvietkauskas, keistųsi.

„Jeigu Seime būtų priimtos įstatymo pataisos dėl naujo valdytojo, tuomet – naujas valdytojas, ir situacija keičiasi“, – aiškino M. Kvietkauskas.

ELTA primena, kad, rugpjūčio 1 d. įsigaliojus Lukiškių aikštės įstatymui, įtvirtinta, jog valstybės simbolį vaizduojantis monumentas Vytis kartu su įrengtu memorialu Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms atminti turės būti pagrindinis sostinėje esančios aikštės akcentas. Neradus šiuo klausimu susitarimo su miesto savivaldybe, ketinama svarstyti galimybes keisti aikštės valdytoją.

Ministro M. Kvietkausko vadovaujamą darbo grupę sudaro teisingumo ministras Elvinas Jankevičius bei atstovai iš Vyriausybės kanceliarijos, NŽT, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Kultūros paveldo departamento bei Lietuvos architektūros meno tarybos.