Iš 600 atliktų testų septynių rezultatai buvo teigiami. Visi šie žmonės turėjo išsitirti Šilutės mobiliajame koronaviruso patikros punkte ir visų jų rezultatai po papildomo ištyrimo buvo neigiami. Tai reiškia, kad jie arba buvo koronavirusu persirgę anksčiau, arba serga lėtinėmis ligomis, kurios gali turėti įtakos testo jautrumui.

Septyni buvo teigiami

Visuomenės sveikatos biuro direktorė Kristina Surplė pasakojo, kad SAM ministro sprendimu Šilutės rajono savivaldybei buvo skirta 790 greitųjų testų švietimo įstaigų darbuotojų ištyrimui (pirmenybę suteikiant mokytojams). 8 greitieji testai buvo skirti Vaiko teisių apsaugos darbuotojams.

Didžioji dalis testavimo buvo atlikta iki rugsėjo 18 dienos, praeitą savaitę vyko papildomi tyrimai žmonių, kurie anksčiau savo įstaigoje išsitirti negalėjo – tą dieną nebuvo darbe arba negalėjo atlikti testo dėl kitų priežasčių.

Per dvi savaites ištirta daugiau kaip 600 rajono švietimo įstaigų darbuotojų, iš jų 7 (penkiose skirtingose įstaigose) gavo teigiamus rezultatus. Visi jie turėjo papildomai išsitirti Šilutės mobiliajame patikros punkte.

„Džiugu, kad Šilutės savivaldybėje yra mobilus patikros punktas, kuriame galima greitai atlikti tepinėlio iš nosiaryklės tyrimą. Visi pakartotinai atlikti tyrimai parodė, kad šiuo metu tie žmonės nėra sergantys“, – komentavo K. Surplė.

Teigiamas greitojo testo atsakymas, anot direktorės, reiškia, kad gal šie žmonės arba turi lėtinių susirgimų, kurie galėjo testo jautrumą vienaip ar kitaip pakreipti. Tačiau didžiausia tikimybė, jog jie yra persirgę koronavirusu anksčiau.

K. Surplė pasidžiaugė, kad teigiamų testų procentas Šilutės rajone nėra didelis. Visuomenės sveikatos biuras dar turi neišnaudotų testų, tad švietimo įstaigų darbuotojai gali kreiptis ir specialistai jiems atliks testą.

Didžioji dalis išsitirti norėjo

K. Surplė už pagalbą atliekant greituosius testus dėkinga Šilutės sveikatos priežiūros įstaigų slaugytojoms, kurios kartu su biuro specialistais vyko į mokyklas ir darželius. Didelis indėlis – Šilutės pirminio sveikatos priežiūros centro, kurio darbuotojai rezultatus suvedė į e. sveikatos sistemą.

Direktorė pastebėjo, kad išsiskyrė dvi švietimo įstaigų darbuotojų grupės. Dauguma tirtis ėjo iš smalsumo ir norėjo žinoti, ar jie jau yra persirgę koronavirusu. Kita dalis bijojo, o kai kurie tirtis nenorėjo dėl to, kad serga lėtinėmis ligomis. Buvo ir tokių, kurie registravosi, tačiau vėliau persigalvojo.

Testai mokytojams ir kitiems darbuotojams buvo neprivalomi, tik rekomenduojami. Norinčiųjų išsitirti sąrašus sudarė pačios švietimo įstaigos.

Kovoti su baimėmis padės psichologai

Vienoje ar kitoje mokykloje, atsiradus teigiamam rezultatui, kilo sąmyšis, nuvilnijęs net iki mokinių tėvų. Pasak K. Surplės, didžiausias privalumas buvo mobilusis patikros punktas, kuriame galima operatyviai ištirti žmogų ir greitai gauti atsakymą. Tai tarsi nugesino tuos gaisrus, kurie kilo dėl panikos, atsiradus teigiamiems rezultatams.

Šilutės visuomenės sveikatos biuro direktorė pastebi, kad dėl pastaruoju metu tvyrančios baimės, panikos, nežinojimo kyla daug psichologinių problemų tiek vaikams, tiek ir suaugusiems. Dėl to iki gruodžio 18 dienos biuras pradėjo teikti nemokamas psichologinės gerovės paslaugas – ir individualias, ir grupines. Specialistai ragina registruotis ir psichologams išsakyti savo baimes, kad jos netaptų didesnėmis problemomis ateityje. Paslaugos gali būti teikiamos ir anonimiškai.