„Inicijavau taikių derybų planą tarp trijų pusių: (Baltarusijos. – ELTA) valdžios, pilietinės visuomenės ir užsienio šalių, įskaitant Rusiją ir ES. Inicijavome šias derybas, bet A. Lukašenka nebuvo pasirengęs priimti jokių siūlymų iš išorės.

Dabar turime labai ribotas galimybes tęsti šias derybų iniciatyvas ir pereiname prie antrojo etapo – sankcijų. Taip, mes turime imtis griežtesnių priemonių prieš režimą, nes režimas nenori bendradarbiauti“, – pareiškė G. Nausėda.

Vis dėlto, Lietuvos vadovas pridūrė, kad situacija Baltarusijoje kasdien keičiasi, todėl tarptautinė bendruomenė turi būti nuolat pasiruošusi taikiam konflikto Baltarusijoje sprendimui.

G. Nausėda taip pat pabrėžė, kad rugpjūčio 9 d. vykę Baltarusijos prezidento rinkimai nebuvo laisvi, todėl ir jų rezultatas negali būti pripažįstamas.

„Rugpjūčio 9 d. vykę rinkimai nebuvo teisingi ir demokratiški. Taigi, tų rinkimų rezultatas nėra legitimus, nepriklausomai nuo, kas nugalėjo tuose rinkimuose – A. Lukašenka ar kas nors kitas – rezultatas nėra legitimus, nes rinkimai nebuvo laisvi, buvo manipuliuojama jų rezultatais, jie buvo suklastoti. Dabar kalbame apie A. Lukašenką kaip apie nelegitimų lyderį ir raginame surengti naujus laisvus ir demokratinius rinkimus ateityje“, – teigė Lietuvos prezidentas.

„Šiuose (naujuose. – ELTA) rinkimuose Baltarusijos žmonės turės teisę ir galimybes išsirinkti lyderį, kurio jie nori. Iki šiol tai buvo neįmanoma“, – pridūrė jis.

Vos tik paskelbus pirmuosius rinkimų rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicija. Sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)