„Draugystės su agrofiureriu partijos, kurios lyderiui šeima su dviem dukrom kažkodėl nėra tradicinė, geradėjai, pernai pasitreniravę ant bankų aktyvų ir pasyvų, šiemet ėmėsi stambaus masto – Sodros. Dalins tryliktą pensiją pensininkams, kuri bus dalijama ne tai Kalėdoms, ne tai Velykoms, ne tai ant šv.Nigdo“, – feisbuke ironizavo I. Šimonytė.

Savo įrašą socialiniame tinkle pradėjusi žodžiais „O šventas naivumas“.

Politikė rašė, kad gal ir būtų galima nekreipti dėmesio į tokias valdančiosios daugumos atstovų iniciatyvas prieš pat rinkimus, tačiau labiausiai, anot parlamentarės, erzina požiūris į žmones.

„Argumentai visi kaip ir teisingi: pensijos mažos, pensininkai skursta. Bet užuot sprendus dvylikos mėnesinių pensijų dydžio klausimą, geriau vaidinti gerąjį dėdę ir dalyti dovanas iš ne šiaip svetimų, bet dar ir kitų vardu pasiskolintų pinigų. Buvo ketveri metai, iš kurių didžiąją dalį laiko LLRA Vyriausybę rėmė arba joje buvo. Bet, matyt, taip buvo striuka su laiku asfaltuojant keliukus pagal užsakymą, kad beliko tik paskutinė minutė ir toks kreivas šleivas sprendimas“, – feisbuke rašė TS–LKD sąrašo lyderė.

Parlamentarė priminė, kad didžioji dalis skurstančių pensininkų – vieniši ir dažniausiai tai moterys.

„kurios nors gyvena ilgiau, pensiją užsidirba dažniausiai mažesnę tiek dėl baudos už motinystę, tiek dėl menkiau apmokamų darbų. Vyriausybė, ketinusi spręsti šią problemą ir tai įsirašiusi savo programoje, visus ketverius metus nerado laiko. O kai laiko tam rado Gintarė Skaistė, tuomet atsisakė projektą net svarstyti“, – feisbuke rašė politikė.

Noras dalinti pinigus, anot jos, paskutinių padorumo varžtų atpalaidavimas, kuriuos paveikė dar ir koronaviruso pandemijos pirmoji banga.

„Labai pavojinga, kai dėl COVID atpalaiduoti biudžeto drausmės varžtai atpalaidavo paskutinius padorumo varžtus“, – situaciją vertino politikė.

Ji priminė, kad po koronaviruso pandemijos suvaldymo taip ir nebuvo iš Vyriausybės išsireikalauta patikslinto biudžeto projekto. O Vyriausybė, anot I. Šimonytės, toliau organizuoja „dovanų lietų“.

„Ateinančių metų biudžeto projektas bus laikomas po stalu iki paskutinio Konstitucijos leidžiamo termino. Ekonomika nuosmukį bent jau kol kas, atrodo, amortizavo iš esmės pati, o Vyriausybė jau post factum organizavo dovanų lietų, nesprendžiantį jokių esminių problemų, bet sukuriantį pavojingų iliuzijų, kad galima bus taip kasmet skolintis po penkis milijardus ir dalinti be jokios atskaitomybės ir pasekmių įvertinimo, nes Seimo daugumai nerūpi, ką daro Vyriausybė, kol ji nedaro nieko, kas mažina reitingus“, – rašė politikė.

„Labiausiai atrodo, kad pagrindinis tokių iniciatyvų, pasmerktų numirti, tikslas – turėti galimybę vėliau meluoti, kad antai būčiau viską padaręs, tik „blogiečiai“ neleido. Tada ir tie nujodyti gąsdinimai konservatoriais ir šimonytėmis vėl į trasą pakinkomi, 400 000 sąlyginių vnt mėšlo juos užšeriant“, – feisbuke teigė parlamentarė.

„Daugiausiai išlaidaujama per Kūčias“

Delfi primena, kad Seimas ketvirtadienį pradėjo svarstyti, ar įteisinti 200 eurų vadinamąją tryliktą pensiją.

Už Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 48 Seimo nariai, prieš – 10, o susilaikė šeši. Toliau pakeitimus šios kadencijos Seimas svarstys lapkričio 10–ąją.

„Visi mes, ne tik pensininkai, daugiausiai perkame, išlaidaujame prieš Kūčias “, – sakė pataisų rengėjas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis.

Opozicija kaltino pataisų iniciatorius, kad taip jie nori įsiteikti rinkėjams. Valdantieji aiškino, kad pinigų 13–tai pensijai išmokėti užtektų, tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, kad „Sodros“ biudžetas jau dabar yra deficitinis.

„Sodros“ biudžetas jau deficitinis dėl koronaviruso krizės – minus 35 mln. eurų deficitas yra, metų pabaigoje bus 50 mln. eurų“, – tvirtino A. Sysas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis mano, kad sprendimą dėl tryliktos pensijos įteisinimo turėtų priimti jau kitos kadencijos Seimas.

Premjeras Saulius Skvernelis ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pasisako už tryliktą pensiją. S. Skvernelis mano, kad apie finansavimo šaltinius bus galima kalbėti po rinkimų.

Tryliktąją pensiją siūloma mokėti kasmet nuo kitų metų gruodžio.

Pataisų iniciatoriai skaičiuoja, kad tam reikės apie 120 mln. eurų, lėšas surenkant apmokestinus bankų turtą. 13–tą pensiją gautų apie 600 tūkst. žmonių.