„Mes suprantame, kad socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai dirbs kartu. Tas yra vieša paslaptis, o, ar užteks mums partnerių kitai koalicijai sudaryti, yra sunku pasakyti dabar. (…)

Aš manau, kad pats geriausias faktas bus antras rinkimų turas. Jeigu kas nors iš Lietuvos gyventojų abejoja tuo, ką sako Saulius Skvernelis ir R. Karbauskis, antrame ture paaiškės. Antrame ture socialdemokratų partija parems konservatorių kandidatus apygardose, kuriose jie konkuruos su valstiečiais. Kas tai daro tada, kai nori sudaryti koaliciją su „valstiečiais“? Niekas.

Valstiečių žaliųjų sąjunga parems visus socialdemokratų kandidatus, jeigu tokių bus antruose turuose kartu su konservatoriais. Deja, jūs iš socialdemokratų lyderio to neišgirsite“, - sakė R. Karbauskis.

Valstiečių žaliųjų lyderis pats teigė neatmetąs galimybės bendradarbiauti su socialdemokratais, tačiau nemato iniciatyvos iš jų pusės.

„Mes tikrai suprantame, kad socialdemokratų partija, pagal visą logiką, politines pažiūras, turėtų būti arčiau mūsų. Logiška, kad mes remsime jų kandidatus, jei tokių bus antruose turuose. Tikriausiai nedaug jų bus, bet, jeigu bus tokių – prieš konservatorius, tada mes juos paremsime. (…)

Kaip bebūtų keistas, niekada mūsų apie tai niekas neklausė. Aš neatsimenu tokių rinkimų, kad likus dešimčiai dienų iki rinkimų, partijos, kurios galvoja apie kokius nors bendrus darbus po rinkimų, nešnekėtų apie tokius dalykus. Nei vieno pokalbio iš Gintauto Palucko pusės niekada nėra buvę“, - sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad su kitais galimais partneriais vyksta kalba.

„(Esame kalbėję) su socialdemokratų darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga, su Darbo partijos kai kuriais nariais, net su kai kuriais liberalų kandidatais apie tai šnekame“, - sakė R. Karbauskis.

Klausimas dėl antro turo – atviras

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė mano, kad tokiomis kalbomis „valstiečiai“ siekia patraukti rinkėjų balsus nuo jų partijos.

„Tai yra tokios vadinamosios rinkimų polittechnologijos, kai politinės partijos kovoja dėl to paties rinkėjo, kuris yra balsuojantis už kairiąją pusę. Ponas Karbauskis labai agresyviai išnaudoja šitą technologiją.Galiu jus patikinti, kad jokie susitarimai nevyksta – su jokiais konservatoriais, liberalais, „valstiečiais“, - sakė R. Budbergytė.

Ji sakė, kad koalicijos paaiškės tada, kai bus aiškus rinkimų rezultatas. Socialdemokratė taip pat tikino, kad partija dar nesprendė klausimo, ką rems antrame ture vienmandatėse, jei kausis konservatorių kandidatas prieš valstietį žaliąjį.

„Mes tikrai nesame kalbėję apie tai“, - sakė R. Budbergytė.

Skvernelis prakalbo apie galimus koalicijų variantus

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienio rytą pareiškė, kad opoziciniai Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai po Seimo rinkimų galėtų burtis į koaliciją.

„Aš matyt įsivaizduočiau tą koaliciją, kuri šiandien de jure ir de facto yra Seimo opozicija, dirbanti beveik dvejus su puse metų labai darniai (...) tai yra Tėvynės sąjunga, Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai Gintauto Palucko“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovas, kurį citavo BNS.

„Tikrai ir balsavimai tą rodo, daugiau nei dvejus su puse metų, visais klausimais, netgi tokiais, kur turėtų tikrai išsiskirti ideologiškai, jei mes kalbame apie kairiąją politiką, centro kairės politiką (...) deja matome, kad balsuojama labai liberaliai“, – kalbėjo jis.

Premjeras sakė šiuo metu neįsivaizduojantis, kad valstiečiai galėtų būti koalicijoje su konservatoriais, tačiau priešais jų nevadino.

„Šiandien manau, kad mūsų tos politinės jėgos yra per daug nutolę. Ne vien tik vertybiniais, tokiais esminiais strateginiais klausimais, bet ir žmogiškasis faktorius irgi labai daug turi, toks elgesys, aš galiu vėlgi pagal save asmeniškai pasakyti, iš konservatorių partijos narių (...) yra dažnai žemas, neetiškas, nekolegiškas“, – sakė S. Skvernelis.

„Taip, mes esame oponentai, mes esame skirtingų nuomonių, skirtingų ideologijų, skirtingų asmeninių savybių žmonės, bet mes esam kolegos politikai ir esam oponentai, bet nesame priešai“, – teigė jis.

Jo teigimu, pradėjus politines partijas vadinti priešais, būtų peržengta „paskutinė riba“.

Landsbergis klausimą vadino ankstyvu

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis neatmetė galimybės dirbti su socialdemokratais. Kol kas šios partijos lyderis toliau kartoja tik vieną partiją, su kuria nematytų galimybės dirbti kartu. Nors jis neįvardija jos pavadinimo, galima numanyti, kad tai yra Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga.

„Pakartoju, kad, ko gero, pagrindinis principas, pagal kurį žiūrima, su kuo galima dirbti, yra požiūris į valstybę. Jeigu partija savo gretose turi žmonės, bendradarbiavusius su užsienio žvalgybomis, tai akivaizdu, kad tai nėra partija, kuri būtų už šią valstybę. Galbūt ji yra už kokią nors kitą valstybę, pavyzdžiui, Rusijos federaciją arba už Lukašenkos režimą. Su tokiomis politinėmis jėgomis mes nieko bendro turėti nenorime.

Visa kita labai sunku prognozuoti. Tai yra būrimas iš kavos tirščių, (…) koks bus Seimas, kokios ir kokio dydžio frakcijas turėsime, yra labai sunku pasakyti. Vieni mus poruoja su liberlais arba su kitomis politinėmis jėgomis. Mūsų apklausa parodė, kad žmonės ir su socialdemokratais matytų bendrą koaliciją. Aš irgi matau tam galimybę. Bet, jeigu tarkime „valstiečių“ frakcijai vadovautų Rima Baškienė, ir ji būtų iš septynių žmonių, įsivaizduoju, kad su tokia frakcija irgi galėtume bendradarbiauti“, - kalbėjo G. Landsbergis.

V. Čmilytė-Nielsen: daugelis kombinacijų yra įmanomos

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nesileido į išsamesnius „valstiečių“ pasvarstymų dėl koalicijų vertinimus.

„Man sunku perprasti „valstiečių“ tikslus. Jų pareiškimai, ypač prieš rinkimus, dažniausiai prasilenkia su logika. Iš esmės savaitė liko iki rinkimų. Tai, kokios bus koalicijos, tikrai nulems rinkimų rezultatai, ir tai, kaip pavyks suderinti partijų nuostatas.

Daugelis kombinacijų yra įmanomos, bet pirmiausiai yra rinkėjų valia. Iš Liberalų sąjūdžio pusės mums svarbiausia sudaryti sutartis su tomis partijomis, su kuriomis sutampa mūsų vertybės“, - sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.