„Balsuosiu, jeigu balsuosiu, jeigu būsiu salėje, tikrai už tai. Didžiulis diskomfortas visiems, kurie gyvena daugiabučiuose – negalima atsidaryti lango, skalbinių pasidžiauti, kai tu nerūkai, o priverstas kvėpuoti dūmais“, – Seime žurnalistams prieš balsavimą sakė premjeras.

Tačiau jis įsitikinęs, kad reikia sudaryti sąlygas ir rūkaliams.

„Reikia sudaryti alternatyvas ir tiems žmonėms, kurie šitą žalingą pomėgį vis dar turi, kad jį realizuotų civilizuotu būdu“, – sakė S. Skvernelis.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako besitikintis, kad pataisoms bus pritarta.

„Nesvarbu tikriausiai, ar žmogus opozicijoj, ar pozicijoj, kiekvienas supranta, ką tai reiškia kaimynams, rūkymas yra toks malonumas, kurį reikia suderinti su aplinkui gyvenančiais žmonėmis, kurie nerūko“, – žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Seimas ketvirtadienį apsispręs, ar nuo 2021 metų uždrausti rūkyti daugiabučių balkonuose, jei bent vienas namo gyventojas prieštaraus rūkymui. Tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas parėmė sveikatos ministras Aurelijus Veryga ir dar 13 Seimo narių.

Jeigu kaimynai ir neprieštaraus, rūkaliai privalės užtikrinti, kad dūmai nepatektų į kitų namo gyventojų patalpas. Už ženklus apie draudimą rūkyti balkonuose būtų atsakingas pastato administratorius, bendrija arba savivaldybė.

Pakeitimais be kita ko siūloma uždrausti rūkyti ir lauke vykstančių sporto varžybų ar kitų renginių metu, dengtose viešojo transporto stotelių vietose, vaikų žaidimo aikštelėse ir vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis: prie lauke esančių stalų, pavėsinėse, kituose lauko įrenginiuose. Šis draudimas nebūtų taikomas rūkymui skirtose vietose.

Seimas nuo 2014 metų kelis kartus yra atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose. Pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimo nebūtų įmanoma įgyvendinti.