„Lietuva, Lietuva, Lie-tu-va“, - tris kartus pakartodamas pavadinimą, ir išsamiai paaiškindamas, kur yra mūsų šalis, reportažą pradėjo Prancūzijoje žymus laidos vedėjas Y. Barthesas.

Žemėlapyje prancūzai galėjo tiksliai pažiūrėti, kur yra, ir kaip yra išsidėsčiusios Baltijos šalys ir jų kaimynystė.

Vienas pirmųjų dalykų, kuris krito į akį žurnalistams, buvo diplomatinio protokolo detalė.

Reportaže rodomas kadras, kaip į Prezidentūrą atvyksta kortežas su Macronų pora, atsidaro automobilio durys, ir vedėjas prikausto žiūrovų dėmesį:

„Diplomatinė „avarija" – po penkių, keturių, trijų, dviejų, vienos (sekundės)“, - skaičiuoja balsas už kadro, ir išlipa pirmoji Prancūzijos pora. Prancūzijos pirmosios ponios drabužių spalva, pasirodo sutampa su ponios Nausėdienės suknelės.

„Čia tai tikra nesėkmė. Užtenka atvykti į Lietuvą, kad apsirengtum kaip lietuvė“, - juokavo vedėjas. - Čia būtų diplomatinė „avarija", jeigu nepastebėtume, kad abu vyrai irgi apsirengę taip pat. Tai kaip ir viskas gerai“.


Įsiminė ir Nausėdos mimikos

Pristatę, kad Lietuvos prezidento pavardė yra Nausėda, prancūzai atkreipė dėmesį į jo ypatybę – mimikas, kai pirmosios poros ruošėsi bendrai nuotraukai Prezidentūros Baltojoje salėje.

„Lietuvos prezidento pavardė yra Nausėda, ir jis turi išskirtinumą – atrodo lyg neklaužada.
Pažiūrėkite į jo mimikas. Jis tarsi sakytų: tuoj iškrėsiu išdaigą“, - komentavo žurnalistas.

Į reportažą taip pat pateko ir E. Macrono susitikimas su Baltarusijos opozicioniere Svetlana Cichanouskaja, Lietuvos studentų pastangos užduoti klausimus prancūzų kalba, kurios buvo įvertintos respublikos vadovo.

„Iš tikrųjų studentai stengėsi“, - visiškai rimtu balso tembru įvertino laidos vedėjas. Į kadrą pateko ir E. Macrono veido išraiška, kai jis klausėsi lietuvių kalba užduoto klausimo vertimo.

Žurnalistas išskyrė du dalykus, kurių E. Macronas jau senokai nebuvo patyręs ir patyrė Lietuvoje, tai – aplodismentai jam įžengus į VU salę ir rami diskusija su „geltonosiomis liemenėmis“.

„Geltonosios liemenės“ Prancūzijoje yra protestų simbolis. Lietuvoje, vaikštinėdamas po Vilnių, jis sutiko būrelį darželinukų, apsirengusių tokiomis liemenėmis.

„Kiek Jums metų?“, - paklausė E. Macronas. Būrelis mažųjų, drąsiai rodydami pirštais, atsakė – kad ketveri. Paskui, tęsdamas pokalbį Prancūzijos prezidentas paklausė: „o ką jūs veikiate?“.

„Taigi, protestuojame“, - ironizavo laidos vedėjas.

Reportažas baigiamas fraze, kad trečiadienį Prancūzijos pirmoji pora kyla vienu aukštu aukščiau - keliauja į Latviją.