200 mokytojų serga arba izoliavęsi

ŠMM Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas laidoje „Delfi diena“ sako, kad šiuo metu apie 200 mokytojų yra saviizoliacijoje arba serga.

„Tai – bendras skaičius. Jei skaičiuosime procentą nuo beveik 30 tūkstančių, jis nėra didelis. Jeigu užsikrėtusių mokytojų daugiau susikaupia vienoje mokykloje, tai jau yra tam tikra problema; tarkim, Raseiniuose visos mokyklos pradėjo nuotolinį mokymą, bet ne dėl to, kad mokyklose buvo didelė problema, o tiesiog savivaldybėje rodiklis gana aukštas.

Aidas Aldakauskas

Sekmadienį į mūsų duomenų banką „įkrito“ dvi mokyklos, viena – iš Kėdainių savivaldybės, kita – iš Kupiškio savivaldybės, kur irgi laikinai bus organizuojamas ugdymas nuotoliniu būdu. Atrodo, kad nedidelės mokyklos ir ne miestų centre, bet tiesiog tose seniūnijose yra gana didelis sergamumas, tad NVSC rekomendavo kurį laiką rinktis nuotolinį mokymą. Taigi mastas yra maždaug toks.

O bendras paveikslas šitoks – praėjusią savaitę domėjomės, kokį mokymosi būdą mokyklos pasirinko, tai maždaug apie 15 procentų mokyklų organizavo mišrųjį – kombinuojamas įprastas mokymas su nuotoliniu, o 80 procentų mokosi įprastu būdu“, – laidoje bendrą situaciją apibrėžė ministerijos atstovas.

Tikina, kad nuotolinis mokymas naudingas

Paklausus, ar tose mokyklose, kur mokiniai turi mokytis nuotoliniu būdu, nesusidarys mokymosi spragų ar kitokių problemų, pašnekovas tikino, jog dedamos pastangos, kad blogiau tikrai nebūtų.

„Po tų trijų mėnesių pavasarį tiek mokyklos, tiek savivaldybės, tiek ministerija darė viską, kad antras kartas nuotolinio mokymo būtų daug paprastesnis, suprantamesnis ir ne toks baisus. Aš turiu galvoje iš mūsų pusės tiek priimtus teisės aktus, tiek įvairias rekomendacijas, metodikas, ambiciją, kad per šiuos metus visos mokyklos įsiteisintų tai, ir kriterijai surašyti aiškiai, kokį standartą turėtų atitikti“, – kalbėjo A. Aldakauskas.

Anot jo, net kai kurie mokytojai sako, jog trumpuoju laikotarpiu nuotolinis mokymas gali būti net labai naudingas.

„Savivaldybės mokykloms taip pat pirko skaitmeninį turinį, mokyklos atsinaujino įrangas. Žinoma, negalime kalbėti apie 100 procentų, bet 10 dienų mokytis nuotoliniu būdu, net ir mokytojai sakydavo, kad tam tikrai daliai ugdymo proceso yra gerai, bet jeigu ilgesniam laikui, tai įprasto mokymo nuotolinis tikrai nepakeis“, – sakė pašnekovas.

Atkreipia abiturientų dėmesį

Pasiteiravus, kokia yra abiturientų situacija, pašnekovas tikino, jog egzaminams ruoštis tikrai reikia, – svarstymų dėl to, kad bus kas nors palengvinta, tikrai nėra, nors epidemiologinė situacija gali ir blogėti.

Aidas Aldakauskas

„Kol kas galiu tik nudžiuginti, kad egzaminams reikėtų ruoštis. Anksti dabar dar kalbėti ir svarstyti, A, B ar C scenarijus bus, bet, prisiminus praėjusių metų mokslo pabaigą, vis tiek egzaminų sesija vyko tokiomis sąlygomis, kai tas koronavirusas dar buvo aktyvus.

Suprantu, kad birželio mėnesį situacija jau kiek sušvelnėjo, bet iš tiesų buvo ruošiamasi tokiam gana įtemptam scenarijui. Brangieji, ruoškimės, kad ir kaip nesmagu tai būtų girdėti, bet kol kas jokių sprendimų, jog būtų kokių nors palengvinimų, nėra.“