Naujausi pokyčiai

Kaip rašoma nutarimo projekte, sąlygos keičiamos „siekiant sudaryti prielaidas paprasčiau atvykti aukštos kvalifikacijos darbuotojams, dėstytojams, tyrėjams“.

„Jų prašymai išduoti leidimus laikinai gyventi nagrinėjami nuotoliniu būdu, ir priėmus teigiamą sprendimą reikia atvykti pateikti dokumentų originalus ir biometrinius duomenis“, – rašoma nutarimo projekte.

Taip pat siūloma atsisakyti reikalavimo užsieniečiams, atvykstantiems iš paveiktų šalių, turėti ne anksčiau nei prieš 72 val. iki atvykimo atliktą koronaviruso tyrimą ir gautą neigiamą atsakymą.

„Šis siūlymas teikiamas todėl, kad praktikoje egzistuoja šių testų patikimumo/padirbinėjimo problema, tad dėl šio reikalavimo taikymo efektyvumo kyla klausimų. Šis keitimas aktualus ir pagalbos Baltarusijos Respublikai kontekste – testas reikalingas ir atvykstant iš Baltarusijos Respublikos, o šioje šalyje testą šiuo metu pasidaryti sudėtinga (eilės porai savaičių į priekį), tad testo reikalavimas sudaro kliūtis Baltarusijos Respublikos piliečiams pasinaudoti supaprastintu vizų režimu.

Be to, pakeitus izoliavimo taisykles testo reikalavimas neteko prasmės, nes testavimas tapo susietas su išimčių iš izoliacijos taikymu ar trumpinimu (testais šiais atvejais privalomas). Kiti aktualūs testavimo aspektai bus sureguliuoti izoliavimo taisyklėse“, – rašoma dokumente.

Klausimą Vyriausybės posėdyje pristačiusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė patikino, kad į Lietuvą humanitariniais tikslais atvykstantys yra įspėjami apie būtiną testavimą.

„Noriu patikinti, kad į Lietuvą atvykstantys humanitariniais tikslais yra įspėjami dėl saviizoliacijos ir galimybės atlikti testą Lietuvoje. Atvykusieji ir paprašę politinio prieglobsčio, Pasienio apsaugos tarnyba pasirūpina testavimu“, – trečiadienį sakė ministrė.

Keisti nenorėjo

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija siūlė neformalųjį vaikų ir suaugusiųjų švietimą, profesinį mokymą, aukštojo mokslo studijas ir dalį bendrojo ugdymo vykdyti nuotoliniu būdu.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos nuomone, dabar galiojantys teisės aktai ugdymo įstaigoms leidžia švietimo, mokslo ir sporto ministrui ugdymo procesą reguliuoti savo įsakymais. Tad šis pasiūlymas nebuvo įtrauktas.