Ištyrus geriamojo vandens mėginį iš vartotojo čiaupo Užpalių kaime, jame nustatyta arseno koncentracija – 17,3 mikrogramo litre (µg/l), antradienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Leistina norma siekia dešimt mikrogramų litre.

Užbalių vandenvietė tiekia vandenį 34 namų ūkiams.

Bendrovei „Vilkaviškio vandenys“ nurodyta aprūpinti gyventojus geriamuoju vandeniu kitais alternatyviais būdais, informacija apie cheminį vandens užterštumą perduota Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijai.

Šioje Vilkaviškio rajono vandenvietėje padidintas arseno kiekis (16,61 µg/l) nustatytas ir 2018 metais, tuomet geriamojo vandens tiekimas maistui taip pat buvo laikinai sustabdytas. Jis atnaujintas 2019 metų pradžioje, laboratorinių tyrimų rezultatais patvirtinus, kad arseno koncentracija jame atitiko teisės aktais nustatytus reikalavimus.

Anksčiau didesnė nei leidžiama arseno koncentracija buvo nustatyta Raseinių, Alytaus, Kaišiadorių, Kauno, Kelmės, Panevėžio, Vilniaus ir kitų rajonų vandenvietėse.

Arsenas – organizme linkęs kauptis sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ligas, nuplikimą. Arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto.

Arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Šio sunkiojo metalo yra ir akmens anglies pelenuose.