„Jis pažadėjo mums padaryti viską, kad padėtų derybose (sprendžiant) politinę krizę mūsų šalyje“, – žurnalistams antradienį sakė S. Cichanouskaja.

„Jis sakė, kad laikas yra labai svarbus, nes daug žmonių kenčia nuo šio režimo, daugybė žmonių yra kalėjimuose ir jis padarys viską, kad padėtų, jog visi politiniai kaliniai būtų paleisti“, – teigė S. Cichanouskaja.

E. Macronas susitikimo su S. Cichanouskaja kol kas nekomentavo.

Buvusi kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose į susitikimą su Lietuvoje viešinčiu Prancūzijos vadovu atvyko apie pusę devynių ryto, iš įvykio vietos pranešė BNS korespondentas.

Kaip antradienį nurodė S. Cichanouskajos atstovė Ana Krasulina, susitikime su Prancūzijos vadovu bus aptarta pagrindinė tema – galimybė organizuoti derybas dėl naujų Baltarusijos prezidento rinkimų surengimo ir galimo kitų šalių tarpininkavimo, tarp jų – ir Prancūzijos.

„Labai svarbu, kad Europos šalys neliktų abejingos tam, kas vyksta Baltarusijoje. Prancūzija, kaip viena seniausių demokratijų puikiai mus supranta. Todėl rengiuosi priminti ponui Macronui apie mūsų pagrindinį tikslą – naujus laisvus ir skaidrius rinkimus, kurie turėtų įvykti dar šiais metais“, – pranešime cituojama S. Cichanouskaja.

Lietuvoje viešintis Prancūzijos prezidentas E. Macronas pirmadienį pareiškė sieksiantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos tarpininkavimo sprendžiant krizę Baltarusijoje.

„Mes pasiūlėme, kad ESBO įsipareigotų, taip pat ir Prancūzija darys viską, ką gali, kad šis tarpininkavimas įvyktų, ir kad mes galėtume judėti į priekį“, – sakė E. Macronas bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda.

Prancūzijos prezidentas sakė, kad tokiam tarpininkavimui neprieštarauja Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, todėl „dabar reikia, kad su tuo sutiktų ir Aliaksandras Lukašenka“.

„Mūsų požiūris yra labai aiškus nuo pat pradžių – mes nepripažįstame Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu“, – pridūrė jis.

Prancūzijos prezidentas taip pat išsakė paramą, kad Europos Sąjunga įvestų sankcijas Baltarusijos režimo pareigūnams.

Linkevičius: Lietuvos vaidmens nėra

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono susitikimas su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja siunčia labai aiškią žinią – Europa palaiko Baltarusijos pilietinę visuomenę bei opoziciją.

„Pats susitikimo faktas siunčia labai aiškią žinią bei paramą Baltarusijos pilietinei visuomenei, paramą opozicijai. Macrono pareiškimas, kad Lukašenka turi trauktis – taip pat labai aiški žinia. Tai rodo labai aiškią poziciją, manau, kad ši tema bus gvildenama šiandien“, – LRT radijui sakė L. Linkevičius.

Anot jo, susitikimas buvo inicijuotas iš S. Cichanouskajos pusės, ir ji E. Macrono prašys tarpininko vaidmens.

„Lietuvos vaidmens nėra. Mes suteikiame saugumą. Opozicija ir Sviatlana Cichanouskaja veikia autonomiškai su savo patarėjais ir Koordinacinės tarybos nariais, kurių taip pat jau nėra Baltarusijoje.

(...) Lietuvos vaidmens čia nėra. Susitikimas turėtų įvykti privačiai. S. Cichanouskaja Prancūzijos prašys tarpininkavimo“, – teigė ministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (657)