Rugpjūčio 1 d. įsigaliojus Lukiškių aikštės įstatymui, įtvirtinta, kad valstybės simbolį vaizduojantis monumentas Vytis kartu su įrengtu memorialu Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms atminti turės būti pagrindinis sostinėje esančios aikštės akcentas. Neradus šiuo klausimu susitarimo su miesto savivaldybe, ketinama svarstyti galimybes keisti aikštės valdytoją.

Savo ruožtu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, nelaukęs darbo grupės išvadų, antradienį Seimui svarstyti teikia projektą, pagal kurį „Lukiškių aikštę Vilniuje panaudos teise neatlygintinai valdo ir ja naudojasi biudžetinė įstaiga Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras.“ Šis politiko siūlymas kilo reaguojant į Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyva Lukiškių aikštėje vasarą atidarytą ir diskusijas sukėlusį dirbtinį smėlio paplūdimį.

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį pareiškė, kad Lukiškių aikštė lieka Vilniaus miesto savivaldybės globoje. Jos teigimu, savivaldybei pavyko rasti susitarimą dėl Lukiškių aikštės su viena iš M. Kvietkausko vadovaujamos darbo grupės narių – Nacionaline žemės tarnyba. Abi institucijos, pirmadienį akcentavo savivaldybė, artimiausiu metu turėtų pasirašyti atnaujintą aikštės panaudos sutartį.

„Dialogas pavyko – mūsų pasiūlyti svarbūs papildymai buvo įtraukti arba į panaudos sutartį, arba bus įtraukti į būsimą priemonių planą, todėl turime garantijas, kad Lukiškių aikštė galės išsaugoti savo pagrindines funkcijas, būdingas visoms miestų aikštėms – susirinkimų, saviraiškos laisvės, atvirumo ir urbanistinio integralumo“, – pirmadienį išplatintame pranešime sakė Vilniaus miesto vicemeras Vytautas Mitalas.

Pasak vicemero, savivaldybė šiuo metu laukia Vyriausybės atsakymo dėl memorialo Lukiškių aikštėje.

„Kol kas turime teisinę koliziją – turime du skirtingus galiojančius sprendimus dėl Lukiškių aikštės memorialo, norėtume aiškios Vyriausybės pozicijos dėl to ir tikimės, kad artimiausiu metu ši situacija irgi bus išspręsta“, – sakė V. Mitalas.

ELTA primena, kad ministro M. Kvietkausko vadovaujamą darbo grupę sudaro teisingumo ministras Elvinas Jankevičius bei atstovai iš Vyriausybės kanceliarijos, Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT), Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Kultūros paveldo departamento bei Lietuvos architektūros meno tarybos.