Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projekte siūloma mokėti ligos išmoką asmeniui taikomos izoliacijos laikotarpiu, bet ne ilgiau kaip 14 kalendorinių dienų, skaičiuojant nuo jo atvykimo iš užsienio šalies į Lietuvą arba nuo turėto sąlyčio su sergančiu COVID-19 asmeniu dienos.

Išmokos dydis būtų lygus 62,06 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Ši ligos išmoka galiotų tik tiems asmenims, kurie užsienyje lankėsi profesiniais, tarnybos ar darbo tikslais.

Įstatymo projektas taip pat numato, kad ekstremaliosios situacijos ar karantino metu atsiradus būtinybei prižiūrėti vaiką iki 8 metų ar neįgalų asmenį iki 21 metų, taip pat ugdymo įstaigoje paskelbus infekcijų plitimą ribojantį režimą, nepilnamečių ar neįgalių asmenų globėjams taip pat būtų mokamos ligos išmokos. Ligos išmoką šiuo atveju siūloma mokėti 65,94 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Siekiant užtikrinti sklandų įstatymo projekto įgyvendinimą, siūloma nustatyti, kad, įsigaliojus įstatymui, ligos išmokos būtų išmokėtos atgaline tvarka, pagal nedarbingumo pažymėjimus, išduotus už laikotarpį nuo karantino režimo, kovo 14 dieną.

Šiuo metu įstatyme nėra nustatyta teisinio pagrindo mokėti ligos išmokas suaugusiems asmenims, prižiūrintiems izoliuotis turinčius vaikus ar neįgaliuosius, kai tam tikrai daliai ugdymo įstaigos mokinių yra paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas.

Priėmus įstatymo pakeitimą, papildomos Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto išlaidos ligos išmokoms mokėti per mėnesį galėtų siekti iki 15 mln. eurų.

Parlamentarai yra nutarę šį klausimą svarstyti skubos tvarka.