„Drąsos kelias“

Pirmuoju numeriu politinių partijų sąrašuose pažymėta „Drąsos kelias“. Savo rinkiminėje programoje ši jėga pabrėžia teisingumo ir demokratijos deficitą šalyje.

„Lietuvos ūkio nuosmukį, žmonių materialinį skurdą ir grėsmingai didėjančią socialinę atskirtį nulėmė teisingumo ir demokratijos deficitas. Tautos nykimą ir valstybės irimą pirmiausia lemia Lietuvą ištikusi nuolat gilėjanti dvasinė krizė.

Politika ir teisė virto priemonėmis siekti privačios gerovės. Teisingumo trūksta visose Lietuvos visuomenės gyvenimo srityse. Daugumos žmonių orumo padėtis gimtajame krašte pasidarė nebepakeliama“, – dabartines šalies problemas programoje vardija partija „Drąsos kelias“.

Alkoholizmą, narkomaniją, savižudybes, perpildytus kalėjimus ir vaikų prieglaudas, masinį skurdą ir emigraciją ši politinė jėga įvardija kaip „tokio nuopolio išraišką“.

Politinė partija „Drąsos kelias“ rinkėjams žada, kad vadovausis moralinėmis ir politinėmis nuostatomis.

„Mums svarbu pagarba žmogaus asmeniui ir jo orumui, asmens laisvei ir iš jos kylančiai atsakomybės pareigai, bendrojo gėrio ir teisingumo principams, Tautai, klasikinės – krikščioniškosios Vakarų civilizacijos principams. Mūsų tikslas – stiprinti demokratinę šalies sąrangą. Valdžia ir jos institucijos privalo tarnauti žmonėms“, – rašoma VRK leidinyje.

„Drąsos kelio“ atstovai tikino, kad yra pasiryžę „kurti visavertę, teisingumo ir valdžios tarnystės žmonėms principais grindžiamą modernią valstybę“.

Neringa Venckienė

Taip pat žadama lengvinti referendumų sąlygas, mažinti Seimo narių skaičių.

„Sieksime atšaukti antidemokratinius partijų finansavimo principus ir apribojimus, užkonservuojančius dabartinę išsigimusią partinę sistemą ir nomenklatūrą. Sieksime lengvinti referendumų sąlygas – referendumui organizuoti dabar reikalaujamus surinkti 300 000 piliečių parašų sumažinti iki 100 000. Sumažinti Seimo narių skaičių iki 101“, – rašoma programoje.

Pokyčiai žadami ir teisėsaugos struktūrose.

„Teisėsaugos institucijų praktikoje įsigalėjo dvigubi standartai, piliečių nelygybė prieš įstatymą, įprastu reiškiniu tapo korupciniai ir politizuoti sprendimai. Įsipareigojame pertvarkyti teismus, teisėjų ir prokurorų atrankos ir vertinimo sistemą. Sieksime ryžtingai baigti liustraciją“, – rašoma politinės partijos „Drąsos kelias“ programoje.

„Laisvė ir teisingumas“

Antruoju numeriu sąraše yra politinė partija „Laisvė ir teisingumas“. Ji save pristato kaip politinę jėgą, kuri siekia „šalies ir žmonių saugumo, gyvenimo kokybės“.

„Esame konservatyvūs liberalai, atstovaujantys centro dešiniųjų pažiūrų rinkėjams. Siekiame Lietuvos, kuri būtų laisva, demokratiška, garbingai įsitvirtinusi Europos Sąjungoje. Mums rūpi piliečiai ir jų reikalai“, – apie save politinėje programoje rašo partija „Laisvė ir teisingumas“.

Esminiais principais ši partija įvardija privačią nuosavybę, asmens ūkinės ir saviraiškos laisves, teisės viršenybę ir lygybę prieš įstatymus.

Šios politinės partijos planuose – ir verslo aplinkos pokyčiai.

„Savarankiškai dirbantiems asmenims sukursime palankią mokestinę aplinką. Verslo stabilumui įsipareigojame dvejus metus (2020–2022 m.) nedidinti mokesčių. Sieksime sumažinto diferencijuoto PVM tarifo gyventojams svarbioms prekėms ir paslaugoms. Remsime sidabrinę ekonomiką, skatindami vyresnio amžiaus darbuotojus likti darbo rinkoje. Įvesime tryliktąją pensiją, kurios dydis priklausytų nuo darbo stažo“, – partijos programoje žada partijos „Laisvė ir teisingumas“ partijos atstovai.

Šios politinės jėgos atstovai taip pat žada skirti 500 milijonų eurų valstybinio būsto plėtrai, užbaigti daugiabučių renovavimą ir žvyrkelių asfaltavimą.

„Laisvė ir teisingumas“ taip pat pasisako už modernų žemės ūkį, kaimo plėtrą ir regionų atgaivinimą.

Žadama priimti naują Lietuvos kultūros politikos strategiją, pertvarkyti etatinį pedagogų darbo apmokėjimą.

„Diegsime prevencines sveikatos programas, skatinsime sveiką gyvenimo būdą. Nereguliuosime asmenų teisės į šeimos planavimą. Priimsime Lietuvos sporto ir fizinio aktyvumo skatinimo politikos strategiją“, – rašoma VRK leidinyje.

Šios politinės jėgos planuose – krašto gynybinių pajėgumų, bendradarbiavimo su NATO stiprinimas,

„Esame už glaudesnį Europos Sąjungos veikimo bendrumą sveikatos apsaugos, finansinės pagalbos, migracijos srityse. Rengiantis galimoms krizėms (Astravo AE), įsteigsime Nacionalinį radiacinės saugos centrą“, – teigiama programoje.

Planuojama inicijuoti naują referendumą dėl Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimo.

„Tik valdžios institucijų pagarba savo šalies piliečiams gali užtikrinti piliečių pagarbą savo valstybei“, – tvirtina politinė jėga „Laisvė ir teisingumas“.

Laisvės partija

Trečiuoju numeriu politinių partijų sąraše įrašyta Laisvės partija. Ši politinė jėga konstatuoja, kad šalies politikoje „drąsą, ryžtą, tiesos sakymą užgožė konformizmas, pataikavimas ir prisitaikymas“.

Prieš kelerius metus įkurta nauja politinė jėga akcentuoja, kad pastaruosius ketverius metus ne tik trūko liberalių idėjų – trūko idėjų apskritai.

„Įkūrėme Laisvės partiją, nes tikime, kad galima kitaip. Turime aiškų planą, kaip Lietuvai žengti laisvos, kūrybingų žmonių ir ambicingų tikslų turinčios valstybės kryptimi“, – tikina politinės partijos atstovai.

Kaip problematiškiausią sritį ši politinė jėgą įvardija švietimą.

„Šiandien ambicijos labiausiai trūksta švietime – ambicijos užtikrinti, kad mūsų mokyklose visi vaikai augs kūrybingomis, savarankiškomis, drąsiomis asmenybėmis. Mokiniai džiaugsis mokymusi tada, kai jų mokytojai bus gerai parengti, deramą atlygį gaunantys profesionalai –užtikrinsime jų atlyginimo augimą.

Didelį dėmesį skirsime ne tik protinių, bet ir emocinių gebėjimų ugdymui. Šalia lietuvių, anglų kalbų įtvirtinsime trečią – informacinių technologijų kalbą“, – pasiūlymus švietimo sričiai vardija Laisvės partijos atstovai.

Šios politinės jėgos atstovai teigia, kad „žmonės gyvens patogiau ir turtingiau, jeigu valdžia padės besistengiantiems ir juos paskatins“.

„Pasitikėsime kuriančiais darbo vietas sau ir kitam mažindami biurokratinius barjerus. Padėsime smulkiajam verslui, nes tai – trečdalis Lietuvos. Neįvesime jokių naujų mokesčių ir užtikrinsime mokesčių sistemos stabilumą. Įteisinsime kanapę ir pramonei, ir rekreacijai“, – žada Laisvės partijos atstovai.

Aušrinė Armonaitė, Urtė Armonaitė

Pokyčiai žadami ir žmogaus teisių srityje.

„Be skrupulų kovosime už vienodas žmogaus teises visiems. Sudarysime galimybę vienalytėms poroms įteisinti savo šeimos santykius. Neįgalūs ir vyresnio amžiaus asmenys taps lygiaverčiais mūsų visuomenės nariais, švietimo ir ekonomikos dalyviais“, – savo programoje rašo Laisvės partija.

Žadama saugoti Lietuvos gamtą, „kad ja galėtume džiaugtis ne tik mes, bet ir ateities kartos“.

„Pasitelksime inovacijas ir protingą aplinkos tvarkymą, kad mūsų miestai ir kaimai taptų gamtai draugiški ir ekonomiškai gyvybingi. Pasieksime, kad miestų plėtra, transportas tausotų gamtą ir skatintų atsakingą vartojimą“, – užsibrėžtus darbus partijos programoje vardija Laisvės partija.

Politinių partijų rinkiminės programų santraukos buvo išspausdintos specialiame Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) leidinyje.

Delfi primena, kad Seimo rinkimų pirmasis turas vyks spalio 11 dieną, išankstinis balsavimas prasidės nuo spalio 5 dienos.