Kiti 36 proc. respondentų neturi aiškios nuostatos skiepų nuo COVID-19 atžvilgiu, o 26 proc. teigia neketinantys skiepytis.

LSTC tyrimas atskleidžia, kad skiepytis kiek labiau būtų linkę vyrai nei moterys, taip pat vyresnio amžiaus gyventojai, nors visose amžiaus grupėse nežinančių, kaip elgtųsi, yra 3-4 iš 10 apklaustųjų.
Lyginant su sezoninio gripo vakcinacijos apimtimis Lietuvoje, šiuo metu gyventojų nusiteikimas skiepytis nuo COVID-19 yra didesnis. Pavyzdžiui, remiantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija, 2016-2017 metais gripo sezono metu buvo paskiepyti 8,4 proc. visų Lietuvos gyventojų, o 65 m. ir vyresnių gyventojų grupėje – 24,1 proc.

Projekto vadovė, LSTC Sociologijos instituto vyriausioji mokslo darbuotoja dr. Diana Janušauskienė Eltai teigė, kad būtina labiau šviesti Lietuvos gyventojus, kad galiausiai atsiradus vakcinai ja pasinaudotų kuo daugiau gyventojų.

„Yra labai didelė žmonių dalis, kuri iš viso mano kad viruso nėra, yra daug tokių, kurie mano, kad tai yra liga, eilinis virusas, kaip gripas, plaučių uždegimas. Žmonės yra nežinioje, (...) iš esmės nėra visuomenės švietimo. Reikia kažkokios kampanijos, kuri šviestų, kokia yra nauda šitų skiepų. (...)
Būtina garsiai ir aiškiai skleisti žinią, nes priešingu atveju, kaip rodo šis tyrimas, mes nusipirksime skiepų ir, jeigu skiepai bus savanoriškas dalykas, tik maža dalis (36 proc. apklaustųjų – ELTA) pasiskiepys“, – teigė ji.

ELTA primena, kad ministras pirmininkas Saulius Skvernelis anksčiau teigė, jog vakcinos nuo COVID-19 planuojama įsigyti 70 proc. Lietuvos populiacijos.

Tuo tarpu valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikino, kad vakcina gyventojams bus rekomenduojama, o ne privaloma.