Profesoriaus nenustebino tai, kad šią savaitę buvo užfiksuotas sergamumo koronavirusu rekordas. Trečiadienį buvo nustatyti 138 COVID-19 atvejai.

„Tas absoliučiai nenustebino. Seku tai, kas vyksta Europoje. Pakilimas yra visose šalyse. Pavyzdžiui, Prancūzijoje nuo šeštadienio, sekmadienio kai kuriuose rajonuose net įvedinėjamas karantinas. Tai – Marselis, Gvadelupoje. Paryžiuje yra labai didelis pakilimas“, – sakė A. Laiškonis ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“.

Profesorius kalbėjo, kad, visų pirma, turėtume suprasti, kad kiekvienas iš mūsų esame atsakingi už tai, kad sergančiųjų skaičius auga.

„Per vasarą, kai vyko įvairūs renginiai atvirose vietose, atsipalaidavome. Kiekvienas mūsų turėtume pagalvoti, ar teisingai elgiamės, ar saugome save ir kitus“, – sakė A. Laiškonis.

Infektologas patarė gyventojams pagalvoti, ar tikrai jiems labai svarbu šiais metais rengti šeimos šventes – gimtadienius, vardadienius.

„Jie ir kitais metais galės būti suorganizuoti, o šiuo metu, kai situacija tokia sudėtinga, jų reikėtų atsisakyti“, – sakė A. Laiškonis.

Vis dėlto profesorius sakė, kad jį juokina kovojančiųjų su virusu raginimai čiaudėti į alkūnę.

„Niekada nemačiau nei vieno žmogaus, kuris čiaudėtų arba kosėtų į alkūnę“, – teigė A. Laiškonis.

Siūlo imtis griežtesnių priemonių „degančiuose“ regionuose

Pasak jo, sveikatos strategai jau dabar turėtų galvoti apie priemonių griežtinimą tuose rajonuose, kuriuose yra didelis sergamumas. Profesorius siūlo ten riboti masinius renginius.

„Jau prieš porą mėnesių kalbėjau, kad masinių renginių organizatoriai turėtų atsakyti, kad renginiuose, kuriuos jie organizuoja, imamasi visų priešepideminių priemonių. Aš kalbu apie festivalius, sporto renginius, spektaklius.

Kol kas pas mus sprendimus nulemia ekonomika, bet po poros savaičių turėsime tokią situaciją, kai dar bus ir gripas, tai be abejo, kad priemonės turėtų būti griežtinamos. Mūsų Nacionalinis visuomenės sveikatos ir ekstremalių situacijų centrai turėtų nelaukti, kada visa Lietuva degs, bet tuose regionuose, kur yra sudėtingos situacijos, imtis griežtesnių priemonių, ribojant susibūrimus“, – kalbėjo A. Laiškonis.

Sloguojančius vaikus patartų palikti namuose

Profesoriaus įsitikinimu, tuose rajonuose, kur situacija sudėtinga, reikėtų galvoti ir apie griežtesnes priemones mokyklose. Jis siūlytų ten taikyti nuotolinį mokymą.

„Kitaip nieko nepadarysime, nes mokyklose atskirti srautus yra labai sudėtinga“, – sakė A. Laiškonis.

Profesorius visiems siūlė išmokti gyventi su šiuo virusu.

„Šitas virusas su mumis bus kelerius metus. Reikėtų išmokti gyventi su virusu , nepasiduoti panikai ir mitams“, – sakė A. Laiškonis.