Anot pranešimo, Lietuvos pasieniečiai įsigis skirtingų modifikacijų dvimotorius sraigtasparnius: du "EC-135" ir vieną "EC-145", kurie bus galingesni ir talpesni už dabar naudojamus, tinkami skraidyti naktį, mažuose aukščiuose, jų didesnis greitis, aukštesnis saugumo lygis.

Sraigtasparniuose yra avarinio nutūpimo įranga, gelbėjimo įranga, speciali stebėjimo įranga ir kt., jie gali gabenti daugiau žmonių (6-7 bei 8-9) bei krovinių. Šie sraigtasparniai bus naudojami saugoti Lietuvos sienoms su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi - ES išorinėms sienoms. Lietuvos sienos su Baltarusija yra maždaug 650 kilometrų ilgio, su Rusija - beveik 300 km.

Lietuvos pasieniečiai jau naudoja du "Eurocopter" gamybos vienmotorius penkiaviečius sraigtasparnius "Colibri EC-120B", kurių kiekvienas kainavo po 1 mln. eurų. Lėšos jiems įsigyti buvo skirtos iš valstybės biudžeto.

VRM sekretoriaus Stanislovo Liutkevičiaus vadovaujama tarpžinybinė komisija sausio 10 d. konkurso nugalėtoja pripažino įmonę "Eurocopter". Su ja varžėsi Italijos sraigtasparnių gamintoja "Bell/Agusta".

Sraigtasparniai Lietuvą pasieks iki metų pabaigos.

"Šis sandoris gerokai padidins ES lėšų, skirtų pagal Šengeno priemonę, įsisavinimui. Procesas vyksta išties neblogai - šiuo metu vyksta 25 projektų įgyvendinimas pagal Šengeno priemonę, paskelbtas 41 viešas konkursas, kurių bendra pirkimų suma yra 199 mln. litų", - sakė VRM sekretorius Stanislovas Liutkevičius.

Iš viso Šengeno priemonės programos finansavimui 2004-iesiems metams buvo skirta 202 mln. litų, o visam laikotarpiui 2004-2006 metams skirta 617 mln. litų.

Planuojama, kad prie Šengeno sutarties, numatančios laisvą piliečių judėjimą per sienas tarp jos dalyvių, Lietuva prisijungs 2007 metų lapkritį.