„Baigtas ikiteisminis tyrimas Alytaus gaisro byloje. Kaltinamasis aktas šioje byloje surašytas ir šiandien byla bus perduota teismui“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė D. Valkavičius.

„Ikiteisminio tyrimo metu buvo pakankamai surinkta duomenų, kad galėtume kalbėti apie aplinkybes, kurios lėmė ekologinę nelaimę Alytaus mieste.

Šioje vietoje noriu paminėti, kad viena tų aplinkybių, kad įmonė, kuri Alytaus mieste vykdė padangų perdirbimo veiklą, sukaupė labai didelį kiekį padangų, kurias netinkamai sandėliavo, galimai pažeidė technologinius procesus ir sandėliuojamų padangų kiekis dvigubai viršijo leistiną kiekį. Noriu pastebėti, kad Alytaus miesto savivaldybė nevykdė statinio techninės ir naudojimo priežiūros, pagal numatytą statybinį reglamentą, nors privalėjo ne rečiau kaip vieną kartą per metus vietoje atlikti patikrinimą“, – sakė vyriausiasis prokuroras.

Anot jo, Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai galimai neužtikrino valstybinės priešgaisrinės priežiūros ir priešgaisrinio saugumo.

„Pernai rugsėjo 5 dieną Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai vykdė tam tikras pratybas ir lankėsi įmonėje, matė tą situaciją, padangų kiekius, perdirbimo įrenginius, tačiau nebuvo tinkamai reaguota į galimai matytus pažeidimus“, – teigė D. Valkavičius.

Jis pridūrė, kad Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento pareigūnės taip pat galimai netinkamai vykdė pareigas ir neužtikrino valstybinės gamtos apsaugos kontrolės.

„Mano paminėtos aplinkybės iš esmės lėmė tai, kad turėjome ekologinę katastrofą, sunkius padarinius tiek gyventojų saugumui, tiek gamtai, turėjome ir materialinės žalos valstybei“, – sakė prokuroras.

ELTA primena, kad spalio 16-osios naktį Alytaus miesto padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo didelis gaisras, kurį pavyko užgesinti po 10 dienų.