„Ar Jums yra žinoma, kad Lietuvoje „Thermo Fisher Scientific“ gamina COVID vakciną Amerikos rinkai, ir net, kaip suprantu, priestatą stato „Modernos“ ir „Phizer“ vakcinoms? Ar Jūs deratės su jais, kad mes nusipirktume vakciną, kuri yra gaminama čia, Lietuvoje, kad galėtume ją gauti greičiau?“, - per Vyriausybės valandą Seime sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos klausė „Laisvės partijos“ pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Ministras atsakė, kad tokių derybų neleidžia europinės taisyklės.

„Šalys narės, ES prisijungusios prie bendro pirkimo mechanizmo, negali atskirai derėtis su gamintojais. Tai yra sąlyga, kuri yra iškelta valstybėms narėms. Nes Lietuvoje galbūt stovi viena gamykla, Vokietijoje ir Prancūzijoje stovi kitos gamyklos, ir kiekviena valstybė, kurioje atsirastų toks gamintojas, turėtų interesą derėtis. Šitie procesai buvo prasidėję. Juos komisija sustabdė, sukūrė bendrą mechanizmą, kad nebūtų kažkokių užbėginėjimų už akių, kad visos valstybės narės turėtų vienodas galimybes aprūpinti savo gyventojus vakcinomis.

Atsakant į Jūsų klausimą - ne, nesiderame, jeigu pradėtume tą daryti, iškristume iš bendro ES pirkimo mechanizmo“, - sakė A. Veryga.

Lietuva dalyvauja europiniame pirkime

„Delfi“ primena, kad Lietuva dalyvauja europiniame vakcinų nuo COVID-19 pirkime. Trečiadienį apsispręsta sutartis sudarinėti su visais septyniais gamintojais. Tikimasi paskiepyti 70 proc. šalies populiacijos.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad vakcinos kainuos daugiausiai 125 mln. eurų.

Vyriausybės vadovas taip pat informavo, kad jei Lietuva turėtų vakcinų perteklių, būtų pradėtos derybos su Rytų partnerystės valstybėmis, kad vakcinos galėtų būti parduotos joms. Tą leidžia Europos Komisijos susitarimas su gamintojais.

Bendrovė vakcinos negamina

Kaip informavo bendrovės atstovai, „Thermo Fisher Scientific” didžiuojasi dalyvaudama daugiau kaip 200 globalių projektų, skirtų užkirsti kelią Covid-19 infekcijai, ir taip padėdama klientams kurti bei gaminti Covid-19 vakcinas, vystyti naujus terapijos ir gydymo būdus.

Vilniaus padalinyje nėra gaminamos jokio tipo vakcinos, tačiau klientams mes tiekiame gyvybės mokslų reagentus, kurie galiausiai kaip komponentai gali būti naudojami kuriant ir vystant įvairias vakcinas, teigiama pranešime.