„Situacija keičiasi tiek, kad jis pats sau pasirašė nuosprendį – nuo šio momento prarado bet kokį, net ir teisinį, legitimumą. Jis pavertė dabartinę valdžią šarada. Ir bet koks pareigūnas iš principo turi teisę nepaklusti įsakymui. Nes nuo šiol Baltarusijos valdžia prarado net ir trupinius teisinio legitimumo, kurį neva jie turi“, – savo požiūrį laidoje dėstė politologas.

Jis prognozavo, kad šį savaitgalį Baltarusijoje turėtų įvykti rekordinių protestų.

„O ką tai keičia žmonėms? Manau, kad savaitgalį mes matysime milžiniškus protestus, kurie aiškiai rodys, kad Baltarusijos žmonės su tuo nesutinka“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ prognozavo politologas.

V. Jurkonis teigė, kad toli gražu ne visi pareigūnai paliko užimamas pozicijas vien dėl to, kad nepritaria valdžios smurtui.

„Taip, yra pareigūnų, kurie įbauginti. Dar didesnė dalis gauna labai gerus atlyginimus ir supranta, kad jie jau dalyvavo žudant, kankinant, mušant žmones. Ir supranta, kad A. Lukašeka praranda de facto valdžią, jų laukia teismas. Ir būtent todėl jie laikysis su juo iki galo. Bet mes kalbame apie Baltarusijos visuomenės mažumą.

Protestas Minske

Galbūt jie stengsis laikytis A. Lukašenkos rankos iki pat galo, bet tai yra bloga žinia ir jiems, ir jų šeimoms. Baltarusijos žmonės su tokia pozicija nesutiks. Ir tai reiškia protestus, kurie gali tęstis ne tik savaitgaliais ir mėnesiais, bet metus. (…) Kremliaus įtaka tolygiai tik didės, represinis aparatas tik griežtės. Ir matysime Baltarusiją virstant iš tokios santykinai švelnaus režimo į tai, ką matome centrinės Azijos valstybėse“, – trečiadienį teigė Žinių radijo pašnekovas.

V. Jurkonis teigė tikrai abejojantis, kad Kremlius nežinojo apie A. Lukašenkos inauguraciją.

„Manau, kad Kremlius apie tai yra labai gerai informuotas. Ir ne tik informuotas, bet ir įsitraukęs į vidaus procesus Baltarusijoje“, – pabrėžė jis.

VU TSPMI atstovas teigė, kad baltarusiams jau seniai pabodo už durų priimami sprendimai.

„Protestų bus daugiau, nes tai daroma už uždarų durų, Baltarusijos žmonės yra įpratę, kad sprendimai tarp Kremliaus ir Minsko yra priimami už uždarų durų, niekas nežino, kas vyksta ten. Būtent todėl žmonės ir protestuoja“, – savo įžvalgomis dalijo V. Jurkonis.

Dabartinę valdžią jis vadino apsišaukėliais.

„Svertai dabar yra Baltarusijos žmonės, kurie dešimtimis tūkstančių išeina į gatves. Svertai yra moralinė teisė, moralinė galia, svertai yra tai, kad dabartinė taip save vadinanti valdžia yra visiškai nelegitimi. Ir nuo šios dienos ji neturi jokių teisinių argumentų būti valdžia, tai iš principo yra apsišaukėliai, uzurpavę visą valstybę“, – laidoje „Aktualusis interviu“ sakė V. Jurkonis.

Vytis Jurkonis

Delfi primena, kad Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog nei slaptos, nei pompastiškos ceremonijos jo legitimumo iliuzijos nesukurs. Lietuva, kaip ir kitos Vakarų šalys, laikosi pozicijos, kad A. Lukašenka nėra teisėtas šalies vadovas, nes rinkimai buvo nei laisvi, nei sąžiningi.

Trečiadienio vakarą, jau po A. Lukašenkos inauguracijos, Minske prasidėjo protestai – milicija areštavo daugiau kaip 100 žmonių, pranešė teisių gynimo centras „Viasna“.

„Viasna“ paskelbė daugiau kaip 115 žmonių, kurie, kaip teigiama, buvo areštuoti Minske, šalies pietvakariuose esančiame Breste ir kitur, vardus.

Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai trečiadienį panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas vaikydami žmones, Minsko centre protestavusius prieš anksčiau trečiadienį įvykusią A. Lukašenkos inauguraciją.