Laidoje buvo apžvelgtos šįmet tikra manija tapusio grybavimo naujienos: nuo laimikių iki apsinuodijimų ir net pasiklydimų miškuose. Tiesa, pats S. Vaitulionis pripažino, kad nepraleido progos pagrybauti, tačiau tvirtino, kad ėmė tiek, kiek reikėjo vakarienei.

„Išdidžiai išsimiegojau, palaukiau, kol visi išvažiuos iš miškų ir pagalvojau: kas liks, tas liks, – kalbėjo S. Vaitulionis. – Liko lygiai tiek, kiek man ir reikėjo – dešimt normalių baravykų. Vakarienė trims žmonėms buvo puiki. Su bulvių koše buvo labai gerai.“

S. Vaitulionis svarstė, kad didžiausia gausaus grybų lobio problema – ilgas darbas vėliau juos tvarkant. „Kaip reikia savęs nemylėti“, – pridūrė laidos svečias, kalbėdamas apie tai, kaip grybus reikia valyti, tvarkyti, virti ir ruošti, jei juos tikimasi laikyti žiemai.

„Kada reikia 500 suvalgyt? Kiek reikia valgyti? Valgysi mėnesį laiko vien grybus?“, – svarstė laidos svečias.

Grybai

Grybavimo sezonas šįmet išties karštas, tad nieko keisto, kad ne vienas grybautojas pasiklydo miškuose. „Man keista, – reaguodamas į naujieną „Grybautojai miške ieško grybų, policija – grybautojų“ kalbėjo S. Vaitulionis. – Net jei būčiau norėjęs pasiklysti, būtų buvę ganėtinai sudėtinga, nes kaip kokie apsaugos posteliai, kas kokius tris šimtus metrų, stovėjo mašinos miško keliuose.“

Lietuvos miškus užgulę grybautojai ne tik pasiklysdavo, bet ir į pintinę kartais įsimesdavo netinkamų grybų arba gerus grybus paruošdavo netinkamai, tad ir medikams buvo darbo. „Tai kodėl imi tą grybą, kurio nemoki paruošti? Arba nepažįsti, arba nemoki paruošti? Palik tu jį ten augti, ko lendi prie to vargšo grybo? Paskui dar valgai ir skundiesi, kad apsinuodijai“, – kalbėjo S. Vaitulionis.

Kristina Pocytė, Saugirdas Vaitulionis

Tiesa, viešųjų ryšių specialistas šią grybavimo maniją rado su kuo palyginti. Jo teigimu, tai panašu į kai kurių elgesį karantino pradžioje, kai daugelis tiesiog šlavė iš parduotuvių lentynų grikius. Pašnekovas tvirtino, kad ir tada jam nebuvo aišku, nei kada jie juos suvalgys, nei kur dės, dabar jam kyla tų pačių klausimų.

Apžvelgus ir neįprastus radinius miške, ir gausius miško grobius, ir gamtininkų įspėjimus, ir iš grybų net dėliojamus meno kūrinius, S. Vaitulionis, baigdamas pokalbį, pridūrė: „Grybavimas Lietuvoje tikrai nėra naujiena, ir apsinuodijimai nėra naujiena, ir tai, kad per daug grybų kažkas prisirenka, nėra naujiena, ir kad miškuose užstringa nėra naujiena, man vienintelė naujiena, kuri yra faina, yra grybbų žemėlapis“.

Ukmergės rajonas

Viešųjų ryšių ekspertas „grybų žemėlapiu“ pavadino vieno grybautojo sumanymą savo surinktus grybus sudėlioti į Lietuvos formą, lyg žemėlapyje.

Grybautojas Arvydas savo radiniais ir iš jų sudėliotu Lietuvos žemėlapiu pasigyrė „Facebook“ grupėje „Grybautojai“. Vyras tvirtino, kad grybauja jau apie 50 metų, o šį kartą visam šiam žemėlapiui užteko tiek grybų, kie jų rado per tris valandas miške.

Beje, grybautojas tvirtino, kad miške būtina nepamesti dėmesingumo ir, žinoma, turėti pakankamai žinių apie grybus bei gerbti mišką.

Laidoje „Jūs rimtai?“ šį kartą buvo aptariamos ne savaitės naujienos, o grybavimo sezono naujienos.