„Mes tikrai nekalbame apie konkrečius pirkimus. (…) Turime pasirinkti strategiją, ką mes darome, o tai yra rizika. Šiandien vakcinos kol kas nei vienos nėra, mes kalbame apie tai, (…) kokį mes kelią pasirinkti šaliai – rizikuoti, nerizikuoti, kokiu mastu rizikuoti? Tai yra sprendimai, susiję su mūsų gyventojų sveikata, gyvybe, šalies ūkiu. (…)

Rizikuojame, kad galime neturėti vakcinos. Galime galbūt turėti nepakankamai veiksmingą vakciną. Galime turėti per daug vakcinos“, - sakė S. Skvernelis.

Nei Vyriausybės vadovas, nei sveikatos apsaugos ministras nedetalizuoja, kiek konkrečiai Lietuvai kainuotų vakcina, kol kas kalbama tik apie apytikslį skaičių – kad tai bus daugiau kaip 100 mln. eurų. Palyginimui Valdovų rūmai Lietuvai kainavo 106 mln. eurų.

Esminiai sprendimai – trečiadienį

Premjeras S. Skvernelis nuosekliai siekia kolektyvinės atsakomybės dėl sprendimo, susijusio su vakcinos pirkimu. Tai yra, kad dėl to spręstų Valstybės gynimo taryba (VGT). Prezidentūra nemano, kad VGT formatas tam tinkamas.

„Keista pozicija. Mes kalbame ne apie jokią viešųjų pirkimų procedūrą, ką bando pateikti kai kurie prezidento patarėjai. Apie tai net kalba neina. Tas procesas yra nustatytas, jis vyksta pagal įstatymus. Yra europinis pirkimas, ir jis atitiks tiek ES, tiek Lietuvos reikalavimus. Mes kalbame apie strategiją. (…) Tai yra sprendimai, susiję su mūsų gyventojų sveikata, gyvybe, šalies ūkiu“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovo teigimu, jeigu Lietuva neskiepytų gyventojų, pasekmės Lietuvos ekonomikai būtų didesnės nei vakcinos kaina.

„Skaičiuotume ne šimtais milijonų eurų. Dėl to tie sprendimai tikrai yra VGT. Juo labiau, kad mes ten svarstome tokių klausimų – nuo geležinkelio bėgių atšakų tiesimų iki konkrečių pirkimų – už kokią kainą ir iš ko, kokią ginkluotę pirkti. Tai gaunasi tokie dvigubi standartai. Man tai keista pozicija, bet ji yra išsakyta, ir mes daugiau tuo keliu nebandysime eiti“, - sakė S. Skvernelis.

Antradienį į posėdį rinksis Seimo valdančiųjų koalicinė taryba, Vyriausybėje vyks Nacionalinio saugumo komisijos posėdis, tačiau premjeras sako, kad esminiai sprendimai bus priimti tik trečiadienį per Vyriausybės posėdį.

„Šiandien bus tik pristatymas koalicijos tarybai pačios strategijos ir problematikos, o Nacionalinio saugumo komisijoje bus jos nariams pristatyta situacija ir balsuojama, kokią alternatyvą pasirinkti“, - sakė S. Skvernelis.

Nedetalizuodamas Vyriausybės vadovas sakė, kad renkamasi iš keturių alternatyvų. Premjeras pažadėjo daugiau informacijos (nepažeidžiant konfidencialumo reikalavimų) apie pinigines sumas, vakcinos kiekius ir rizikas pateikti po trečiadienio Vyriausybės posėdžio.

Dalyvaujame europiniame pirkime

Premjeras patikino, kad Lietuva nėra pasitraukusi ir dalyvauja europiniame vakcinos dėl COVID-19 įsigijimo procese.

„Mes, kaip ir visos valstybės, pirmiausia, dalyvaujame investuodami į tyrimus. Ir praeitą savaitę papildėme savo indėlį. Yra labai aiškiai nustatytos kvotos, pagal ką ir kokia valstybė, kiek gali gauti, už kokią kainą turi pirkti. Mes dalyvaujame – kol kas tyrimo procese“, - sakė S. Skvernelis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paaiškino, kad šiuo metu egzistuoja europinis instrumentas, kuriame yra pinigai, skirti vakcinos kūrimui. Iš to mechanizmo yra mokama gamintojams, kad vakcina būtų sukurta.

„Šitam mechanizmui jau buvo pritrūkę pinigų, kadangi buvo nuspręsta įtraukti papildomus vystytojus. Lietuva jau apsisprendė (…) dėl 2,5 mln. eurų prisidėjimo prie šito mechanizmo tam, kad vakcinos būtų kuriamos. Tai čia – tik tam, kad būtų sukurta vakcina.

O vakcinoms įsigyti yra atskiri pinigai. Valstybės narės mokės. Kiekviena valstybė, pirkdama vakciną, susimokės“, - aiškino A. Veryga.

Kol kas ministras nebuvo linkęs apie planuojamus įsigyti vakcinos kiekius.

„Kol nesibaigė derybos, aš negaliu pasakyti kiekių. Kiekvienas gamintojas skirtingus kiekius siūlo ir gali pagaminti. Kiekvienos vakcinos gali reikėti skirtingo skiepų skaičiaus – vieno, dviejų arba trijų. Skaičius dar nebūtinai ką nors pasako“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, šiuo metu yra kalbama bent apie septynias skirtingų gamintojų potencialias vakcinas nuo COVID-19.

„Jų kainos yra labai skirtingos“, - sakė A. Veryga.
Aurelijus Veryga

Esminiai sprendimai bus priimti nacionaliniu lygiu

Nors Lietuva dalyvauja europiniame procese, galutinis sprendimas vis tiek turės būti priimtas nacionaliniu lygiu, aiškino ministras.

„EK turi savo mechanizmus, pagal kuriuos įtraukia vakcinas į kandidatų sąrašą, dėl kurių deramasi. Bet galutinį sprendimą dėl konkrečios vakcinos įsigijimo vis tiek priima valstybė narė. Mes nekeliame klausimo, ar jie tinkamai įvertina pačias vakcinas, (…) bet supraskime, kad nei vienos vakcinos klinikinis tyrimas nėra pasibaigęs. Nei viena vakcina nėra registruota, o mes jau dabar kalbame apie sutartis, kiekius, įsigijimo mechanizmus.

Jeigu tai būtų įprastas reikalas, kai mes jau turėtume visus įrodymus, viskas būtų aišku, tai mes tiesiog paklaustume specialistų, jie pateiktų kažkokią nuomonę, ir viskas būtų tvarkoje. Dabar nėra pas ką paklausti“, - aiškino A. Veryga.

Ministras dėstė, kad tyrimams nesibaigus dabar dar už būsimas vakcinas pinigų mokėti nereikia.

„Jų dabar dar nereikia mokėti. Ten, kur buvo papildomas mokėjimas, į tą fondą, iš kurio finansuojami vakcinų vystymai, tai ten yra apsispręsta. Kol kas kitur pinigų nereikia mokėti, bet ateis laikas, kada juos mokėti reikės. Jeigu dėl vakcinos, dėl kurios pirkimo mes nepasitraukiame iš mechanizmo, pasakome, kad pirksime, kiek siūloma (…), ir, jeigu bus įrodyta, kad ji yra efektyvi, tada privalėsime ją įsigyti“, - dėstė A. Veryga.

Ministras sakė, kad šiuo metu „degančios“ situacijos, kad reikėtų kažką išspręsti per ateinančias dienas nėra.

„Yra dar viena sutartis pateikta berods dėl vienos vakcinos, bet ten laiko šiek tiek yra – gal net kelios savaitės apsisprendimui, ar pasiliekame, ar ne. Tačiau sulig kiekviena vakcina ateis tie klausimai, juos reikės kiekvieną kartą spręsti. Būtų gerai priimti principinį sprendimą, kaip mes elgiamės, o tada vertinti viską individualiai“, - sakė A. Veryga.

Valstybės elgiasi skirtingai

Pasak ministro, kitos valstybės tokioje situacijoje elgiasi įvairiai.

„Kai kur svarstymai persikėlė į Parlamentą. Minimum Vyriausybės dažniausiai sprendžia, net pasirenka skirtingą procentą. Yra tokių šalių, kurios nusprendžia visu šimtu procentu skiepyti populiaciją. Mes net ir fantazuoti apie tai negalime. Prievarta gi visų nesuskiepysime, pas mus nėra tokios teisinės sistemos“, - sakė A. Veryga.