Prezidentai aptarė situaciją šalių pasienyje su Baltarusija ir pabrėžė, kad jokių aktyvių veiksmų, pagrindžiančių grasinimus iš Baltarusijos pusės, nesiimta – nėra jokių faktinių Baltarusijos sprendimų uždaryti sienas. Lietuvos sienos apsaugos pareigūnai dirba įprastu režimu, o judėjimas per Lietuvos ir Baltarusijos pasienio punktus vyksta įprasta tvarka.

„Manau, kad tai provokacija, be konkretaus pagrindo. Kai kurių šalių valdžia tiesiog pamiršta, kad tarptautiniuose santykiuose galioja veidrodinis principas – sienas galima uždaryti iš abiejų pusių“, – sakė prezidentas.

Penktadienį šalies vadovas su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda telefonu aptarė Baltarusijos valdžios pareiškimą uždaryti sienas su Lietuva, Lenkija ir Ukraina.

Kaip teigiama pranešime, prezidentai aptarė situaciją šalių pasienyje su Baltarusija ir pabrėžė, kad jokių aktyvių veiksmų, pagrindžiančių grasinimus iš Baltarusijos pusės, nesiimta – nėra jokių faktinių Baltarusijos sprendimų uždaryti sienas.

Šalių vadovai taip pat aptarė sankcijų klausimą Baltarusijai.

„Lenkija pakviesta prisijungti prie regioninių sankcijų paskelbimo ir taip pademonstruoti solidarumą su agresiją ir politinį susidorojimą patiriančia Baltarusijos pilietine visuomene. Lenkijos vadovas teigė svarstantis nacionalinių sankcijų įvedimą Baltarusijai“, – teigiama pranešime.

Prezidentai sutarė gyvai susitikti lapkričio mėnesio pabaigoje, po Lietuvos Seimo rinkimų.

A. Lukašenka nurodė uždaryti vakarinę sieną su ES šalimis Lietuva ir Lenkija. Tai jis pareiškė ketvirtadienio vakarą Minske, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“. Be to, sustiprinta apsauga pasienyje su Ukraina.

Tuo metu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis penktadienį sakė, kad kol kas nėra jokio sprendimo, tačiau, jei toks būtų, Lietuvos verslui reikšmingo smūgio tai nesuduotų, nes jis yra diversifikavęs rizikas.