Laiške G. Landsbergis D. Tuskui dėkoja už tvirtą poziciją dėl Baltarusijos, kurioje diktatorius, valdęs šalį beveik 30 metų, pralaimėjo rinkimus ir bando išlaikyti valdžią brutalia jėga.
„Diena iš dienos stebime didėjančias represijas ir smurtą prieš demokratinę opoziciją ir Baltarusijos pilietinę visuomenę. Daugėja sulaikymo atvejų, baudžiamųjų ir administracinių bylų, bauginimo atvejų, susirinkimų laisvės ir saviraiškos laisvės ribojimų. Bendra žmogaus teisių padėtis šalyje sparčiai blogėja, – rašo G. Landsbergis.
Pasak jo, A. Lukašenkos režimo veiksmai prieštarauja visoms ELP vertybėms.

„Kartu matome, kad formuojasi Baltarusijos pilietinė visuomenė, kuri jau nebebijo agresyvaus ir nusikalstamo A. Lukašenkos režimo. Matome žmones, kurie gina savo laisvę ir nori teisingumo, ir galimybės patiems priimti sprendimus dėl savo šalies ateities. Mano nuomone, mūsų – ELP partijų – šeima yra ta platforma, kurioje turi būti išgirstas šis kovos už laisvę balsas, skleidžiantis žinią visam pasauliui apie Baltarusijos žmonių siekius“, – teigia jis.

TS-LKD lyderis kreipimesi siūlo suteikti Sviatlanai Cichanouskajai galimybę kreiptis į ELP šeimos lyderius, taip parodant „paramą ir solidarumą su Baltarusijos žmonėmis jų kovoje už laisvę ir mūsų propaguojamas vertybes – demokratiją, žmogaus teises, teisinę valstybę ir orumą“.

Europos liaudies partijos politinių lyderių aukščiausiojo lygio susitikimas tradiciškai vyksta Europos Vadovų Tarybos išvakarėse, jame dalyvauja Europos dešiniųjų politinei šeimai priklausančių partijų valstybių ir vyriausybių vadovai, opozicinių partijų lyderiai, Europos Komisijos ir Europos Parlamento vadovybė. Susitikimui pirmininkauja Europos liaudies partijos pirmininaks Donaldas Tuskas, numatomas Europos Sąjungos Tarybai pirmininkaujančios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen, Rumunijos ir Kipro prezidentų, Bulgarijos, Slovėnijos, Latvijos, Austrijos, Graikijos, Kroatijos vyriausybių vadovų, Europos Komisijos komisarų Marijos Gabriel, Johanneso Hahno dalyvavimas.