Įvardijo konkrečią pavardę

Žurnalistas Rimvydas Valatka trečiadienio vakarą feisbuke parašė turintis žinių apie galimą kandidatą į Lietuvos ambasadoriaus ES poziciją. Anot apžvalgininko, gerai informuoti jo šaltiniai praneša, kad juo gali tapti Vygandas Jankūnas, šiuo metu dirbantis Europos Komisijoje (EK).

„Kandidatūra derinama ar net jau suderinta su Skverneliu ir Linkevičium. Kandidatas būtų kaip kandidatas, dirba Europos Komisijoje kažkuo. Kad ne iš URM, kur, mano galva, tikrai yra daug vertesnių diplomatų už šitą eurovaldininką, turbūt nekeista, nes Lietuvos diplomatinių paskyrimų keliai dar labiau nežinomi nei Dievo keliai“, – feisbuke ironizavo R. Valatka.

Nesunku rasti informacijos ir apie tai, kad V. Jankūnas pernai vasario mėnesį lietuvių Liuksemburge interneto svetainėje ragino pasirašyti, paremiant prezidento rinkimuose G. Nausėdą.

V. Jankūnas tuo metu prisistatė kaip „Kandidato į Lietuvos Respublikos Prezidentus Gitano Nausėdos štabo atstovas Briuselyje“.

„Savas liokajus kaip ambasadorius ES? Nausėdinis nepotizmas in action. Paplokime nepelnytai kritikuojamam valstybės Prezidentui – AiG sparčiai įsisavina valdžios minkštąsias galias“, – feisbuke rašė apžvalgininkas R. Valatka.

Įprastas derinimo procesas

Šalies vadovo Gitano Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis Delfi perdavė šį komentarą apie dabar vykstančia ambasadoriaus skyrimo procedūrą.

„Šiuo metu vyksta įprastas ambasadorių kandidatūrų derinimo procesas. Svarstomi keli kandidatai į Lietuvos atstovybes ne tik Briuselyje, tačiau ir Vašingtone. Apie galimą darbą šiose šalyse bei institucijose kalbamasi ir su pačiais kandidatais“, – rašoma atsakymuose Delfi.

A. Bubnelis priminė, kad įprasta praktika yra iki priimamų sprendimų kandidatūrų viešai neskelbti.

„Į didžiųjų valstybių sostines ar tarptautines organizacijas siunčiamiems ambasadoriams Prezidentas kelia ypač aukštus reikalavimus. Visiškai įprasta ir normali praktika, jog iki priimant sprendimus dėl ambasadorių skyrimo, galimos kandidatūros nėra viešai skelbiamos“, – teigė A. Bubnelis.

Kaip Delfi teigė premjero Sauliaus Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas, konkrečios pavardės pagal procedūrą nėra įvardijamos.

„Ministras pirmininkas ir prezidentas yra aptarę kelias galimas kandidatūras į šią poziciją, tačiau pagal ambasadorių skyrimo procedūras jų įvardinti neturiu teisės“, – atsakymuose Delfi rašė T. Beržinskas.

Konkrečių pasiūlymų nėra gavę

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovas Juozas Bernatonis Delfi teigė, kad kol kas apie jokias konkrečias kandidatūras komitetas nėra gavęs informacijos.

„Komitetas siūlymų dar nėra gavęs“, – sakė jis.

„Tos kalbos vyksta seniai, jau tam tikras laikas praėjo, kai grįžo ambasadorė. Suprantama, kad tos kalbos yra, bet, žinote, mūsų tokia yra tvarka, kad kol negauna agremano ir nepasirašo dekreto dėl skyrimo prezidentas, tai nėra viešinama. Ir mūsų komitetas rengs neviešą posėdį dėl to“, – kalbėjo Seimo narys.

J. Bernatonis sakė negalintis pasakyti, kada galima tikėtis sprendimo, bet tikėtina, kad dar šį mėnesį.

Pašnekovas Delfi sakė, kad komitetas kaip galimo kandidato nėra gavęs V. Jankūno pavardės.

„Ne, kol kas nesu girdėjęs. Kol kas kandidatūrų konkrečių nesu girdėjęs. Tik diskusijas viešoje erdvėje, bet jokio siūlymo nebuvo“, – tikino jis.