Taip V. Sinkevičius kalba po to, kai trečiadienį Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen skaitė pirmąjį metinį pranešimą.

„Tai buvo įkvepianti kalba, kuri ne tik apžvelgė labai nelengvą situaciją šiuo metu, tačiau ir nubrėžė aiškią ateities trajektoriją, kur turėtų judėti ES“, – sako jis.

V. Sinkevičius atkreipia dėmesį, kad ES ekonomikos atsigavimui po pandemijos bus investuotas didžiulis kiekis pinigų, rekordinį kiekį ES investicijų gaus ir Lietuva.

„Tik nuo Lietuvos priklausys, kaip tie pinigai bus panaudoti. EK brėžia, kad kryptys, kuriomis turėtų judėti Sąjunga, bus žaliasis kursas ir skaitmenizacija. Ši tranzicija užtikrins įmonių konkurencingumą, kad ES išlaiko klimato kaitos tikslus, o kartu ir kuria naujausias technologijas ir mažina savo priklausomybę nuo valstybių už ES ribų“, – aiškina eurokomisaras.

Vis tik Lietuva, V. Sinkevičiaus teigimu, išliks tarp mažiausiai nuo pandemijos nukentėjusių šalių.

„Be abejonės, poveikis ekonomikai bus. Lietuvoje, panašu, jis bus vienas mažiausių ES. Kitose, ypač didžiosiose ekonomikose kaip Italija, Ispanija, ta pati Prancūzija, poveikis bus didelis ir čia reikės bendrų pastangų ir išsaugoti darbo vietas“, – sako jis.

Pasak eurokomisaro, EK aktyviai dirba ir siekdama suvaldyti koronavirusą, planuojamas bendras vakcinos pirkimas ES šalims narėms.

„Akivaizdu, kad virusas nesitraukia. Izraelis jau pritaikė nacionalinį karantiną, Prancūzija, panašu, taikys atskiriems miestams. Viruso skaičiai visur auga, o blogiausia, kad auga ir žmonių, patekusių į ligonines, skaičiai. Žinoma, kad niekas nenori vėl priimti karantino sąlygas, kurios buvo, o blogiausia, kad žmonės yra labai smarkiai psichologiškai pavargę“, – kalba V. Sinkevičius.

„EK labai aktyviai dirba, organizuojamas bendras pirkimas, kuris užtikrintų ES šalims nariems prieigą prie vakcinos vienoms pirmųjų. EK jau pasirašė sutartį su viena įmone, kuri yra labiausiai pažengusi vakcinos gavime, taip pat su trimis įmonėmis pasirašytos preliminarios sutartys“, – priduria jis.

Didelis dėmesys Baltarusijai

V. Sinkevičius taip pat pabrėžia, kad U. Von der Leyen metinėje kalboje skyrė nemažą dėmesį Baltarusijai – išreikštas solidarumas Baltarusijos žmonėms ir patvirtinta dėl Magnickio sąrašo.

„Tikimės, kad netrukus bus pristatytas pirmasis sankcijų sąrašas, taip pat galvojama apie konkrečias priemones, kaip galima būtų stiprinti Baltarusijoje pilietinė visuomenę, bet jokiu būdu nefinansuojant režimo“, – laidoje „Delfi diena“ sako V. Sinkevičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad EK pirmininkė atsakė ir į kritiką, kad ES reaguoja per lėtai.

„Mes žinome, kad tam pritarimo reikia pritarimo iš visų šalių narių, ir Komisijos pirmininkė kvietė galbūt peržiūrėti sprendimų priėmimą, kad užtektų tiesiog daugumos. <...> Nepamirškime, kad kalbame apie sutarimą tarp 27 narių ir procesai numatyti ne šiaip sau. Sprendimai negali būti tiesiog kepami. Jie veikia visą žemyną, beveik pusę milijardo gyventojų Surasti aukso vidurį, aišku, be galo sudėtinga“, – teigia V. Sinkevičius.

„Manau, kad pandemija įrodė, kad Sąjunga gali veikti labai greitai, sprendimai gali būti priimami labai greitai skirtinguose sektoriuose. Jie buvo priimami vos per porą savaičių“, – priduria jis.