Internetinis rinkimų kompasas politikų ir partijų politines nuostatas pristato inovatyviai ir suprantamai. Interneto svetainėje atsakius į politinių pažiūrų testo klausimus, parengtus pagal šalies ir pasaulio aktualijas, galima sužinoti asmeninius politinius prioritetus ir palyginti juos su rinkimuose dalyvaujančių politikų ar partijų prioritetais.

Atlikto testo rezultatai pateikiami politinių vertybių žemėlapyje, kuris suteikia galimybę analizuoti ir lyginti atsakymus įvairiais pjūviais bei dalintis šia informacija viešai.

Išvardijo naujoves

Vienas iš projekto autorių, VU TSPMI politologas M. Jastramskis Delfi pristatė visas šio įrankio naujienas.

„Aš manau, kad pagrindinis pliusas „Manobalsas.lt“ yra tai, kad vienoje vietoje rinkėjai gali pamatyti partijų pozicijas 33 skirtingais klausimais: ekonomiką, tos pačios lyties santuokas ar apie pliažą Lukiškių aikštėje. Ir kartu atlikę testą, susumavus tuos atsakymus į klausimus, pamatyti, kaip arti jie yra vienos ar kitos partijos“, – kalbėjo politologas.

Dalis klausimų šiais metais buvo atnaujinti atliepiant į dabartines aktualijas – kad ir susikirtimų istoriniais klausimais.

Politinės partijos pateikė ir oficialias pozicijas tam tikrais klausimais.

„Dar viena naujovė – šiemet mes prašėme partijų, kad jos pačios pateiktų savo oficialias pozicijas. (…) Dabar galime pasirinkti, kad ir kokią Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) ir pažiūrėti, ką jie galvoja apie tam tikrus klausimus, išreiškiamos partijų pozicijos. Be to, anketas gali užpildyti ir atskiri partijų politikai, jei turi atskirą įsivaizdavimą“, – Delfi pasakojo pašnekovas.

Į politologų užduotus klausimus atsakė visos pagrindinės politinės partijos, išskyrus Lietuvos lenkų rinkimų akciją – Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA–KŠS). Bet kaip būna dažniausiai, ši politinė jėga į klausimus atsako kiek pavėlavusi. Daugiau partijų atsakymų galima tikėtis iki pat rinkimų.

Atsakius į klausimus ir pamačius savo poziciją lentelėje, galima keisti jos ašis pagal prioritetus.

„Galima gautus atsakymus susikonfigūruoti įvairiai – mes suprantame, kad vieniems žmonėms klausimai apie rinką, ekonomiką svarbesni. Jei svarbesnė yra užsienio politika – galima matyti, kurios partijos griežčiau žiūri į Rytų politiką, kurios labiau pragmatiškai. Taip pat yra galima palyginti savo pozicijas su konkrečios partijos. O po to galima išsirinkti pagal politikus, pasižiūrėti, ką konkretūs kandidatai galvoja“, – kalbėjo jis.

M. Jastramskis teigė, kad viskas priklauso nuo paties rinkėjo – kiek jis nori domėtis ir ar jam užtenka pamatyti erdvėje savo balsą, ar nori konkrečiai palyginti partijas kiekvienu klausimu. Pagelbėti šis įrankis gali ir reitinguojant politikus sąrašuose.

„Žmonės, teikdami atsiliepimus apie šį įrankį, sakė, kad tai padeda reitinguoti politikus. Bet tai priklauso ir nuo pačių politiko noro atsakinėti. Čia yra toks dalykas, kad jei politiko atsakymo šiame įrankyje nėra, tai gali būti ir minusas. Nes mūsų sistemoje matysis aktyvesni politikai, kurie nebijo pareikšti savo nuomonės, net jei ji būtų šiek tiek kitokia nei partijos“, – teigė pašnekovas M. Jastramskis.

Mažvydas Jastramskis

Jis teigė, kad šiuo metu klausimyną užpildė beveik 300 politikų, daugiausia jų iš Laisvės partijos ir Tėvynės sąjungos.

„Laisvės partija labai aktyviai į klausimus atsakinėja, kitos partijos atsakinėja vangiau. Kad ir Darbo partija yra vos keletas anketų, tikėtina, kad labiau populistinės partijos tiesiog vengia išsakyti pozicijas tam tikrais klausimais“, – svarstė politologas.

M. Jastramskis šį klausimyną siūlė atlikti ir tiems, kurie jau turi aiškią nuomonę dėl savo apsisprendimo rinkimuose. Taip bus galima patikrinti, ar tos partijos pozicija sutampa su rinkėjo.

„Tai yra papildoma informacija ir yra naudinga ne tik testą atlikti, bet panagrinėti tą informaciją, kurią mes duodame. Ir taip politikus laikyti atskaitingais, dėl to, kad jie yra priversti atsakyti, ką galvoja apie konkrečius klausimus. Ir toliau Seimo kadencijoje galima jiems priminti apie pakeistą nuomonę ar panašiai“, – Delfi sakė VU TSPMI politologas M. Jastramskis.

Pritaikytas šešeriems rinkimams

Internetinis rinkimų kompasas „Manobalsas.lt“ veikia nuo 2008 metų ir jau buvo pritaikytas šešeriems rinkimams Lietuvoje – Seimo 2008 m. ir 2012 m., Prezidento 2009 m. ir 2019 m. bei Europos Parlamento 2009 m ir 2019 m..

Projektą „Manobalsas.lt“ įgyvendina VU TSPMI. Projektą palaiko Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Partneriai – rinkimų kompasų kūrėjai iš Olandijos „Kieskompas“.

Delfi primena, kad Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną, antrasis rinkimų turas – spalio 25 dieną.