Prezidentūros teigimu, pastaruoju metu valdančiųjų reiškiamas siekis Valstybės gynimo tarnyboje (VGT) aptarti klausimus dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo gali būti siejamas su pradėtais ikiteisminiais tyrimais dėl ministerijos vykdytų pirkimų.

„COVID-19 vakcinos pirkimo proceso organizavimas yra itin svarbus visuomenės sveikatos užtikrinimo klausimas, už kurį yra tiesiogiai ir asmeniškai atsakingas sveikatos apsaugos ministras.

Vakcinos nuo COVID-19 pirkimo procesas jau yra pradėtas, o ministro siekis atsikratyti savo tiesioginės atsakomybės gali būti siejamas su pradėtais ikiteisminiais tyrimais dėl ankstesnių ministerijos vykdytų pirkimų“, – Eltai atsiųstame komentare teigia prezidento vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius.

Pasak jo, prezidentui šiuo metu nekyla jokių abejonių dėl to, kad COVID-19 vakcina turi būti perkama. Šalies vadovo teigimu, svarbiausia, kad vakcinos įsigijimo procesas būtų organizuojamas skaidriai ir efektyviai.

„Prezidento nuomone, VGT ateityje gali būti organizuojamas sprendžiant strateginius kovos su COVID-19 protrūkiu klausimus. Tačiau šiuo konkrečiu atveju prezidentui nekyla abejonių, jog vakcina turi būti perkama, o pasirinktas būdas tai daryti kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasirašant atitinkamą sutartį su Europos Komisija dar birželį yra tinkamas. Tačiau pirkimas turi vykti skaidriai ir efektyviai. Prezidento nuomone, ministras savo dėmesį, laiką ir ryžtą turėtų skirti savo tiesioginių pareigų vykdymui, o ne bandymams išvengti atsakomybės“, – komentare tvirtina D. Kuliešius.

A. Veryga sukritikavo Prezidentūrą

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga antradienio vakarą pareiškė, kad Prezidentūra ignoruoja Vyriausybės iniciatyvą aptarti atsakomybės klausimus dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo VGT.
Socialiniame tinkle „facebook“ ministras pabrėžė, kad prezidento patarėjas nacionaliniam saugumui D. Kuliešius nesusipažinęs su Vyriausybės dokumentais nusprendė, kad nėra pakankamo pagrindo šaukti VGT ir svarstyti vakcinos įsigyjimo klausimą.

„Panašu, kad Valstybės gynimo tarybos (VGT) formate gali ir neatsirasti galimybės su koronaviruso (COVID-19) vakcinos įsigijimo klausimu supažindinti prezidentą ir kitus VGT narius. Prezidento patarėjas nusprendė, kad pateikti dokumentai nėra pakankamas pagrindas, nors su jais nesusipažino, nes nesutiko pasirašyti standartinės Europos Komisijos (EK) nustatytos konfidencialumo deklaracijos ir negavo rakto tiems dokumentams atidaryti“, – feisbuke rašė A.Veryga, akcentuodamas, kad jau šią savaitę Lietuva turi apsispręsti dėl papildomų lėšų vakcinų paramos fondui skyrimo.

Sveikatos ministro nuomone, VGT yra formatas, kuriame nekart buvo svarstomi Krašto apsaugos įsigijimai, energetikos ir susisiekimo sektoriaus klausimai, todėl ir vakcinų įsigijimo klausimas, reikalaujantis plataus valdžių šakų sutarimo, niekuo savo svarba nenusileidžia galimiems geležinkelių projektams.

Kilus abejonių dėl prisiimamų rizikų Ministrų kabinetas pastarosios savaitės trečiadienį nusprendė kreiptis į VGT, kad ši priimtų sprendimus, susijusius su planuojamu bendru Lietuvos ir ES valstybių koronaviruso vakcinos įsigijimu. Šis Vyriausybės sprendimas priimtas po to, kai kilo abejonių bendrove, iš kurios ketinta pirkti vakciną.

Valdantieji nori dalintis atsakomybe

Tiek A. Veryga, tiek „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis neslepia, kad siekis vakcinos įsigijimo klausimą svarstyti VGT yra susijęs su noru pasidalinti atsakomybę su kitomis institucijomis po to kai Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) paskelbė atliekanti tyrimą dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo.

„Šiandien yra klausimas dėl vakcinos įsigijimo (...) Po šio įvykio, kai valdininkai, kurie atliko savo pareigas ir dirbo naktimis kartu su medikais, jie dabar apkaltinti ir jie sako, kad mes nepasirašysime po vakcinų pirkimu“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis, akcentuodamas, kad dėl to į planuojamą vakcinų nuo koronaviruso pirkimą turėtų įsijungti ir Prezidentūra.

Premjeras S. Skvernelis po pastarąją savaitę vykusio Vyriausybės posėdžio teigė, kad kol kas neaišku, kaip Lietuva turėtų elgtis procesuose dėl vakcinos nuo COVID-19 infekcijos įsigijimo.
„Kiekvienas valstybės tarnautojas bijo priimti bet kokį sprendimą, bet kokią iniciatyvą rodyti, ypač kai yra didelis neapibrėžtumas. Vakcinos šiandien nėra, tai yra procesas, kur dalyvauja iš esmės viena įmonė kartu su kitomis ES valstybėmis. Yra nustatyta išankstinė kaina, yra nustatytas mažiausias kiekis, nėra 100 proc. garantijos, kad vakcina bus sėkminga ir kad tuo laikotarpiu neatsiras dar kelios vakcinos, kurios bus pigesnės, efektyvesnės“, – sakė S. Skvernelis.