„Gal ir numirsiu“

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkė, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos atstovė Agnė Bilotaitė komisijos darbo grupės posėdyje pabrėžė, kad karantinas tik apnuogino ilgametę problemą.

„Bet kaip žinia, koronaviruso pandemija tikriausiai ką atskleidė – eilių problemos buvo jau seniai, turbūt visi sutinkame. Tiesiog pavandenija dar labiau atskleidė ir paryškino tam tikrus rimtus iššūkius“, – komisijos posėdyje sakė politikė.

Ruošiantis šiam posėdžiui parlamentarė susisiekė su onkologiniais pacientais, kurie laukia ilgose eilėse.

„Šiuo metu tikrai yra sudėtinga patekti gauti gydymo paslaugas, bet patekti į privačią įstaigą, tikrai problemų šiandien nėra. Čia viena klausimas – kodėl taip yra. (…) Kas išryškėjo kalbant su pacientais, jeigu nori gauti kažkokią paslaugą, jei tau kažkas nutinka, turi naudotis pažintimis ir kitais būdais, kad tau būtų suteikta tam tikra paslauga, kurios tau reikia“, – teigė ji.

A. Bilotaitė perskaitė keletą onkologinių pacientų liudijimų.

„Sunku pakliūti, užsiregistravau rugpjūčio pradžioje, pateksiu tik lapkričio pabaigoje. O gal ir numirsiu per tiek laiko. Jei viskas būtų greičiau – gal liga būtų buvusi anksčiau pastebėta, bet deja“, – vienos pacientės liudijimą garsiai komisijos darbo grupėje perskaitė A. Bilotaitė.

„Esu remisijoje, turiu tikrintis kas pusę metų, bet neįmanoma prisiregistruoti eilinei patikrai, daugiau nei metus nesu pasitikrinusi“, – antrąjį paciento liudijimą perskaitė politikė.

„Liepos mėnesį paskyrė vidaus organų kompiuterinę tomografiją, artimiausia data – spalio 1 diena. Taip pat liepos mėnesį paskyrė galvos magnetinio rezonanso tomografiją, tyrimą atliks tik rugsėjo pabaigoje. Iki karantino greičiau būdavo pakliūti pas specialistus eilinei patikrai. O dabar 2 mėnesius reikia laukti, pas šeimos gydytoją – reikia laukti 2–3 savaites.

Reikia tvarkyti dokumentus neįgalumui pratęsti, gegužę pateikiau dokumentus iš Nacionalinio vėžio instituto, bet iki šiol jų nesutvarkė. Kai praėjusiais metais per dieną sutvarkė“, – komisijos darbo grupės posėdį pasakojimus skaitė parlamentarė.

Palygino su išminuotojais

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pristatė tarnybos atliktą asmenų registravimo į asmens sveikatos priežiūros paslaugų laukimo eiles ir šių eilių valdymo korupcijos rizikos analizę.

STT direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė susitikime teigė, kad korupcijos rizikos analizė buvo atlikta pernai.

„Analizės atliktos dar iki pandeminės situacijos, kuri labai neigiamai paveikė tiek galimybes patekti pas gydytojus, o tai didina ir korupcijos riziką“, – kalbėjo ji. R. Kaziliūnaitė teigė, kad dar pernai tarnybos išvardintos rekomendacijos turėtų būti vykdomos ir dabar.

STT Korupcijos prevencijos valdybos pareigūnas Arūnas Staknys pristatė analizės rezultatus.

„Pagrindinis mūsų tikslas buvo nustatyti ir pacientų ir žiniasklaidos skleidžiama abejones dėl skaidrumo eilėse ir įvertinti – ar tikrai egzistuoja korupcijos rizikos veiksniai. Taip pat – pateikti pasiūlymus“, – kalbėjo STT atstovas.

Buvo vertinta 20 Nacionalinės sveikatos sistemai priklausančių gydymo įstaigų darbo praktiką, todėl pasirinkta buvo ne tik didžiosios gydymo įstaigos, bet ir regioninės, antrinio gydymo įstaigos.

A. Staknys komisijos darbo grupės posėdyje parodė esminę problemą iliustruojančią nuotrauką – žmonių eilę prie gydymo įstaigos durų likus dar pusantros valandos iki jos atsidarymo.

„Kam yra reikalinga gyva eilė, jei gydymo įstaiga deklaruoja, kad ji numato, kad ir elektroninę registraciją, nepertraukiamą registraciją, laukiančiųjų eilės formavimo. Čia nustebino toks lengvai ciniškas šios Vilniaus gydymo įstaigos vadovės teiginys, kad čia yra labai mažai laukiančiųjų. Tada pagalvoji – ar čia viskas yra gerai“, – trečiadienio rytą sakė STT atstovas A. Staknys.

Jis teigė, kad gydymo įstaiga net neslėpė, kad jie turi galimybę įterpti į laukiančią eilę, ir ja naudojasi, apeinant teisės aktus. Kartais tai daroma, anot gydymo įstaigos, dėl pacientų skundų, kurių vengia.

„Kol kas nėra sukurta vieninga, į pacientą orientuota registracijos sistema, nėra vieningos darbo praktikos. Jei taip vaizdžiai pasakyti, tai šiandien pacientas kiekvienoje gydymo įstaigoje yra kaip išminuotojas, kuris prilygsta atvykti į jam nežinomą minų lauką ir bando rasti kelią į kitą to lauko pusę“, – teigė STT vadovas.

STT direktoriaus pavaduotoja R. Kaziliūnaitė sakė tikinti, kad gydymo įstaigos, tikėtina, negali nežinoti apie analizės nustatytą padėtį.

Vardijo pacientų problemas

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė komisijos posėdyje papasakojo su kokiomis problemos susiduria pacientai.

„Karantino metu įstaigos šeimos ir specialistai nenurodė informacijos, kaip patekti pas gydytojus ir buvo apsunkinta registracija. Reikalavimas perteklinis yra kiekvienam vizitui elektroninis siuntimas. Labai sunku susisiekti su šeimos gydytojais“, – apie pavyzdžius pasakojo V. Augustinienė.

„O kai yra paskirta nuotolinė konsultacija, pačiam prisiskambinti pačiam nepavyksta, reikia tiesiog laukti skambučio. Pati nesulaukiau tokio skambučio, tada pamačiau, kad mano registracija jau panaikinta“, – teigė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė.

Ji pabrėžė, kad tikrai ne visiems pacientams tinka nuotolinės konsultacijos, kai kurie neprisimena, ką jiems pasakė, kai kurių susirgimų tikrinti telefonu tiesiog neįmanoma, ne visiems pavyksta padaryti ir nuotraukas ir jas nusiųsti gydytojams.