„Norėtųsi detaliau sužinoti visą šią istoriją ir kaip viskas iš tiesų vyko. Viešoje erdvėje matome daug informacijos apie tai, kad tuo pačiu metu buvo teikiamas ne vienas tiekėjų pasiūlymas, kai kurie buvo tikrai geromis kainomis. Tai yra labai daug neaiškių dalykų.

Pavyzdžiui, kodėl atsirado ofšorinės įmonės, kodėl įmonė buvo kviečiama į Vyriausybę“, – teigė komiteto narė Agnė Bilotaitė.

Pasak jos, šiuo metu teisėsaugos institucijos dėl tyrimo galimai patiria spaudimą iš kai kurių politikų.

„Pirmiausia, mes norime, kad šis tyrimas vyktų be politinio spaudimo, kad tai būtų objektyvus ir skaidrus tyrimas. Nes dabar matome akivaizdų politinį spaudimą iš kai kurių politikų. Norisi, kad teisėsaugos institucijos padarytų savo darbą maksimaliai gerai.

Neįtakojami ir be jokio spaudimo. Manau, turime teisę Antikorupcijos komisijoje pasiaiškinti kaip vyksta tyrimas“, – teigė parlamentarė.

FNTT tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo buvo apklaustas Vyriausybės pirmasis vicekancleris Lukas Savickas, kuris gavo specialaus liudytojo statusą. Praėjusį trečiadienį žiniasklaida taip pat pranešė, kad kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas ir premjero patarėjas sveikatos klausimais Jonas Kairys. Specialiojo liudytojo statusas reiškia, kad asmuo gali tapti įtariamuoju.

Šiame tyrime kaip liudininkas buvo apklaustas ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

LRT Tyrimų skyrius anksčiau yra skelbęs, kad sprendimą skubiai pradėti pirkimą kovo mėnesį davė L. Savickas. „Profarmai“ kovo mėnesį buvo pervesta 6,05 mln. eurų už 510 tūkst. greitųjų testų. Vieneto kaina – maždaug 12 eurų. Tuo tarpu, kaip skelbia LRT Tyrimų skyrius, tokius pačius testus iš kitos bendrovės pirkusi Krašto apsaugos ministerija už juos mokėjo kiek daugiau nei po 3 eurus.

Įtarimai pareikšti jau iš pareigų pasitraukusiai sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei ir dar penkiems asmenims, tarp kurių – testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį atsakinėjo į Seimo narių klausimus dėl FNTT atliekamo tyrimo dėl greitųjų koronaviruso testų.

Anot jo, opozicijos keliami klausimai yra priešrinkiminė politinė akciją bei teigė, kad negalima lyginti KAM ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos viešųjų pirkimų. Jis taip pat tvirtino, kad žiniasklaida paviešino ikiteisminio tyrimo informaciją.