JAV administracija pastaraisiais metais spaudžia sąjungininkes neleisti Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ dalyvauti kuriant 5G tinklus.

L. Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS sakė, kad susitarime nebus minimos konkrečios valstybės ar įmonės.

Panašias deklaracijas JAV anksčiau pasirašė su kitomis Baltijos šalimis ir Lenkija. Jose sutarta įvertinti, ar technologijų tiekėjai nėra kontroliuojami užsienio vyriausybių, kur nėra nepriklausomos teisminės priežiūros.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas šių metų vasarį interviu BNS sakė, kad Jungtinės Valstijos tikisi, jog Lietuva deramai rūpinsis 5G saugumu ir diegdama technologiją įvertins Kinijos keliamas grėsmes.

„Huawei“ savo ruožtu teigia, kad rūpinasi kibernetiniu saugumu bei laikosi tarptautinio šios srities reguliavimo, o jokios vyriausybės įstaigos ar išorinės organizacijos neturi „Huawei“ akcijų ir niekaip bendrovės nekontroliuoja.

L. Linkevičius per susitikimą su M. Pompeo taip pat aptars dvišalius santykius ir situaciją Baltarusijoje.

Lietuvos ministras vizito metu dar susitiks su prezidento Donaldo Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimams Robertu O’Brien ir JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininku Jamesu E. Rischu.