Feisbuke antradienio vakarą A. Veryga pasidalijo prezidento patarėjo nacionaliniam saugumui Dariaus Kuliešiaus atsakymu į anksčiau ministerijos išsiųstą kvietimą šaukti VGT – dokumente teigiama, jog norint sukviesti šį valstybės ir krašto apsaugos vadovų pasitarimo formatą, būtina pateikti „pagrindžiančią medžiagą ir argumentus“.

„Šiuo metu vykdomo pirkimo konkretūs procedūriniai dokumentai nėra pagrindas VGT darbotvarkei“, – atsakyme A. Verygai teigia VGT sekretorius.

Savo ruožtu A. Veryga tikina, kad D. Kuliešius net nesusipažino su pateiktais dokumentais, „nes nesutiko pasirašyti standartinės Europos Komisijos (EK) nustatytos konfidencialumo deklaracijos ir negavo rakto tiems dokumentams atidaryti“.

Anot jo, šią savaitę Lietuva turi apsispręsti dėl papildomų lėšų vakcinų paramos fondui skyrimo, taip pat „kuo greičiau apsispręsti dėl vakcinų įsigijimo strategijos“.

„Manome, kad Lietuvai būtina nedelsiant priimti sprendimus dėl vakcinos nuo koronaviruso įsigijimo, kurie yra tiesiogiai susiję su galimybe veiksmingai valdyti šio viruso keliamą grėsmę žmonių sveikatai ir gyvybei, kartu išvengti rimtų neigiamų padarinių, kurie potencialiai apimtų visas valstybės gyvenimo sritis“, – tikina A. Veryga.

Pasak ministro, sprendimai taip pat susiję su valstybės prisiimamais įsipareigojimais ir galimomis rizikomis dėl tiekimo diversifikacijos bei vakcinos įsigijimo laiku. Jis pabrėžia, kad VGT ne kartą svarstė Krašto apsaugos sistemos pirkimus, energetikos ir susisiekimo sektoriaus klausimus, tad vakcinų įsigijimas „tikrai niekuo savo svarba nenusileidžia galimiems geležinkelių projektams“.

„Po šiandienos patarėjo atsisakymo priimti informaciją nelabai aišku, kaip tikėtis institucijų susitelkimo šiuo svarbiu klausimu“, – tikino jis.

Vyriausybė praeitą savaitę nutarė kreiptis į VGT, jog ši priimtų sprendimus, susijusius su bendru Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos vakcinų nuo koronaviruso infekcijos įsigijimu, kai kilo abejonių dėl prisiimamų rizikų, taip pat dėl vakcinos kūrėjų reputacijos.

Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad specialiųjų tarnybų pateikta informacija apie vakcinos gamintoją – bendrovę „AstraZeneca“, iš kurios ketinama pirkti produktą, yra prieštaringa: informuojama apie įtarimus bendrovei už galimą kyšininkavimą, taip pat apie platintus vaistus, kurie nebuvo veiksmingi, melagingą kainodarą ir rinkai teiktą klaidingą informaciją.

Pati farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ praėjusią savaitę paskelbė laikinai sustabdžiusi savo vakcinos nuo COVID-19 klinikinius atsitiktinių imčių bandymus, nes vienam savanoriui pasireiškė neaiškūs negalavimai.