Socialinių tinklų vartotojų dėmesį patraukė Darbo partijos kandidato į Seimą Sergejaus Dmitrijevo komentaras. Jis savo pasisakymu išreiškė paramą vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) vadui Aleksandrui Zacharčenkai, žuvusiam 2018 m. rugpjūtį.

Rugpjūčio 31 d. viešame „Facebook“ puslapyje „Dviženije za pravdu“ („Judėjimas už tiesą“) – tai viena iš naujų ultrakonservatoriškos Rusijos partijos „Za pravdu“ („Už tiesą“), kuriai vadovauja Zacharas Prilepinas, struktūrų – buvo paskelbtas įrašas, liaupsinantis A. Zacharčenką ir skirtas antrosioms jo žūties metinėms (A. Zacharčenka gimė 1976 m.).

„Jis pasisakė už galimybės Donbaso gyventojams patiems spręsti dėl savo likimo ir valstybės struktūros sugrąžinimą, už galimybę spręsti, kokioje šalyje nori gyventi, kokia kalba kalbėti. Aleksandras Zacharčenka drauge su visais – petys į petį – gynė savo Tėvynę, vadovavo vietiniams liaudies būriams. Už sėkmingą operaciją Debalcevėje jam buvo suteiktas „DLR didvyrio“ vardas, o jau išsilaisvinus – DLR šlovės ordinas ir DLR generolo majoro laipsnis. A. Zacharčenkos indėlis į jaunos respublikos kūrimą bus prisimenamas amžinai“, – teigiama puslapyje paskelbtame įraše.

Po šiuo įrašu socialiniame tinkle kandidatas į Seimą S. Dmitrijevas parašė komentarą: „Šlovė didvyrio atminimui!“.

Užtikrinta pozicija

Su prašymu patikslinti savo poziciją dėl A. Zacharčenkos ir nepripažintos „Donecko liaudies respublikos“ į S. Dmitrijevą kreipėsi ru.delfi.lt ir sulaukė štai tokio atsakymo.

Atsakydamas į klausimą, ar jis tikrai laiko A. Zacharčenką didvyriu, Lietuvos politikas kalbėjo taip: „Jis buvo oficialiai apdovanotas – tą reikia pripažinti“.

Kaip atkreipia dėmesį ru.delfi.lt, A. Zacharčenkai buvo suteikti aukščiausi tos pačios nepripažintos DLR apdovanojimai, taip pat ordinas, kurį skyrė nepripažintos Pietų Osetijos valdžia.

S. Dmitrijevas taip pat pažymėjo, kad oficiali Lietuvos Respublikos pozicija konflikto Donbase atžvilgiu yra neteisinga.

„Taip, aš šią poziciją laikau neteisinga, nes kiekviena suvereni valstybė savo problemas turi spręsti be pašalinio kišimosi“, – sako S. Dmitrijevas.

Dar 2014 m. Užsienio reikalų ministerija ir Seimas nusprendė, kad Lietuva „Rusijos ginkluotųjų pajėgų ir jos kontroliuojamų ginkluotų grupių buvimą Ukrainos teritorijoje laiko nurodytų teritorijos dalių okupacija“. Nuo to laiko oficiali Vilniaus pozicija nesikeitė – Lietuvos valdžia mano, kad Rusijos Federacija prieš Ukrainą įvykdė agresijos aktą.

Ukrainos valdžia nuo 2015 m. A. Zacharčenką laiko teroristinės organizacijos vadu. Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga 2014 m. jį įtraukė į asmenų, kuriems skiriamos sankcijos, sąrašus.

Reikšminga tai, nė viena pasaulio šalis nepripažįsta neteisėtų „Donecko liaudies respublikos“ ir „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR). Oficialioji Maskva Donbasą taip pat laiko Ukrainos dalimi.

Jungtinių Tautų skaičiavimu, karinių veiksmų metu pietrytinėje Ukrainos dalyje žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

Žvilgsnis iš šalies

Šiemet S. Dmitrijevas su Darbo partija kandidatuoja į Seimą, partijos sąraše jo numeris yra 73. 2019 m. jis tapo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu. Iki tol jis jau buvo išdirbęs Seime dvi kadencijas: 2000 m. jis buvo išrinktas pagal Algirdo Brazausko socialdemokratinės koalicijos sąrašą, 2012 m. – pagal Darbo partijos sąrašą. 2000–2004 m. politikas buvo Seimo Užsienio reikalų komiteto narys, 2014–2016 m. – Seimo Ekonomikos komiteto narys.

2007–2011 m. S. Dmitrijevas buvo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys. Be to, jis ilgus metus vadovavo Lietuvos rusų sąjungai – Lietuvos politinei partijai.

Turint omenyje artėjančius nacionalinius debatus dėl užsienio politikos klausimų, būtų logiška išsiaiškinti, ar S. Dmitrijevo pažiūros sutampa su pagrindine partijos, kurios sąraše jis kandidatuoja į Seimo rinkimus, pozicija. Ieškodami atsakymo į šiuos klausimus, ru.delfi.lt žurnalistai kreipėsi į „darbiečių“ lyderį Viktorą Uspaskichą, tačiau šis pasakė, kad negali įvertinti partiečio žodžių.

„Kadangi to komentaro aš nemačiau, negaliu jo ir komentuoti. Net norėčiau pakomentuoti, bet nežinau, ką konkrečiai – nieko pasakyti negaliu“, – atsakė Darbo partijos pirmininkas.

O štai išorės stebėtojai į S. Dmitrijevo pareiškimą sureagavo kritiškai. Politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir diplomatijos instituto profesorius Tomas Janeliūnas, kalbėdamasis su ru.delfi.lt, pabrėžė, kad nepriimtina A. Zacharčenką vadinti didvyriu.

„Mano manymu, būtų tas pat, jei kažkas didvyriu pavadintų, tarkime, Osamą bin Ladeną ar kokį kitą teroristą ir „pagerbtų jo atminimą“. Kaip ir visos civilizuotos šalys, Lietuva tokius kovotojus kaip A. Zacharčenka laiko separatistais. Ukraina apskritai juos prilygina teroristams. Tam yra priežasčių – pavyzdžiui, numuštas civilinis lėktuvas. Todėl tokie pasisakymai kaip S. Dmitrijevo yra nesuvokiami“, – teigia politologas.