Konservatorių lyderis G. Landsbergis įvertino, kokios bėdos šiuo metu kankina Lietuvą.

„Kokios šiandienos Lietuvos kovos? Norime didesnio rūpesčio gamta, apsaugotų paukščių ir medžių. Norime apsaugotų nuo smurto vaikų, norime gyvūnų nekankinamų narvuose, – tiesiog daugiau žmogiškumo. Norime ir toliau ginti principus, kuriuos gynėme prieš trisdešimt metų, kuriuos gynė partizanai. Norime ginti laisvę“, – kalbėjo G. Landsbergis, pridurdamas, kad pergalei reikia ir kantrybės.

Tačiau ilgai lauktų, bet sunkiai įgyvendinamų pokyčių pradėti niekaip nenorime.

„Apie Lietuvos švietimo srityje reikalingus pokyčius kalbame dešimtmečius. Praktiškai kasmet tai vieni, tai kiti faktai priverčia žagtelėti. Šiemet – matematikos egzamino rezultatai, praėjusiais metais žemos mokytojų algos, dar anksčiau apleistos regionų mokyklos. Žinau, kad visi esame pavargę nuo reformų. Tikriausiai nėra buvusios kadencijos be reformos“, – partijos nariams kalbėjo TS–LKD lyderis.

Politikas tikino, kad tie, kurie neturi kompetencijų, eidami reformų kelių, vis tiek nueina.

„Nežinantys kur eina, kažkur vis tiek nueis, kad ir kokiu keliu žengtų. Kažkur, paskutinius ketverius metus, ir mes klaidžiojome“, – dabartinę šalies būklę vertino jis.

G. Landsbergis teigė, kad kelionė laukia ilga, kaip ir pokyčiai kaimyninėje Baltarusijoje nebus pasiekti lengvai.

„Pirmosios savaitės nuteikė optimistiškai. Lietuvos žodis už laisvę sklido toli. O susikibę rankomis į Laisvės kelią galėjome pasijusti tarsi ir patys dalyvautume laisvės kovoje už demokratišką Baltarusiją. Tačiau realybė greitai stuktelėjo bukuoju galu į kaktą. (...) Omoninkai, teisėjai, po kruvinų represijų prieš moteris vis dar gali atvažiuoti apsipirkti Lietuvos parduotuvėse, o gal net Druskininkuose esančiame Lukašenkos SPA atsipalaiduoti.

Nes į Lietuvą neįleidžiame tik Lukašenkos ir dar 29 jo sėbrų. Man gėda, kad padaryta tik tiek“, – apgailestavo politikas.

Ryžtingų veiksmų, anot politiko, pritrūko ir valdantiesiems.

„Kol geopolitiniu pasiskelbęs Briuselis tyli, Vyriausybė ir kitos institucijos turi padaryti savo darbą, o ne dengtis Seimo dokumentais tarsi uždėta Baltarusijos vėliavėle ant Feisbuko nuotraukos. Pilietinei visuomenei reikia finansinės pagalbos, pabėgėliams reikia veikiančio humanitarinio koridoriaus, gydymo. Režimui reikia sankcijų. Sankcijoms reikia sąjungininkų Europoje. Dirbkime!“ – ragino jis.

G. Landsbergis kreipėsi į bendražygius ir ragino juos tikėti pergale.

„Turėkime vilties, kad galime pakeisti, kad galime laimėti. Kad Baltarusijos žmonės gali laimėti, kad Astravą galime sustabdyti. Kad matematikos galime išmokti. Ne tik miesto, bet ir kaimo mokyklose“, – sakė politikas, iš karto pridurdamas, kad pokyčiai neateina lengvai ir greitai.

„Politikai gali kviesti kovoti prieš kitaip mąstančius. Kovoti su Europos Sąjunga, su imigrantais, kovoti su Sorošu ar vienos lyties poromis. Kovoti tol, kol ateities mokslininkams beliks tik tyrinėti, kaip staiga mes tapome skilusia, sergančia, paranojiška bei kvailinama visuomene. Bet politikai gali elgtis ir kitaip – suteikti viltį, sutelkti bendram darbui.

Galų gale nekvailinti, nemanipuliuoti ir sakyti tiesą. Parodyti geresnius mus visus, atskleisti mūsų gerąsias puses. Pasirinkę tai galime tikėtis, kad augs pasitikėjimas ir valstybe, ir vienas kitu. Man atrodo, kad tai tikroji jėga, kurios šiandien reikia valstybei“, – kalbėjo jis.

Kaip rašo BNS, Baltarusiją jau mėnesį krečia protestai nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Kilę masiniai protestai šalyje malšinami jėga, Europos Sąjunga svarsto įvesti sankcijas už smurtą ir rinkimų klastojimą atsakingiems režimo pareigūnams.

Baltijos valstybės rugsėjo pradžioje paskelbė sankcijas A. Lukašenkai ir dar 29 režimo atstovams, kuriuos laiko atsakingais už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš taikius demonstrantus. Jiems penkerius metus uždrausta atvykti į Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Lietuvos vadovai yra sakę, jog sąrašas asmenų, kuriems bus taikomos sankcijos bus pildomas.

Užsienio reikalų ministerija anksčiau yra pranešusi, kad Vidaus reikalų ministerijai į „juodąjį sąrašą“ yra pasiūliusi įtraukti 118 Baltarusijos pareigūnų.