„Mes su apmaudu konstatuojame, kad Lietuvos Seimo rugsėjo 10-osios rezoliucija – įžūlus ir nevykęs bandymas kištis į Baltarusijos vidaus reikalus“, – sakė A. Savinychas.

Pasak jo, rezoliucija „dar kartą patvirtina Lietuvos absurdiškas pastangas, siekiant suteikti reikšmę ir prasmę savo politiniams veiksmams“.

Šią rezoliuciją palaikę Lietuvos parlamentarai „parodė, kad visiškai nepaiso geros kaimynystės, sveiko proto ir parlamentinės etikos principų“, nurodė A. Savinychas.

„Be to, šiais veiksmais jie pakerta pasitikėjimą užsienio tarpininkavimo pasiūlymų patikimumu, parodydami jų tikrąją, o ne deklaratyviąją prasmę“, – pridūrė parlamentaras.

Minima rezoliucija Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka įvardijamas neteisėtu vadovu, tarptautinė bendruomenė raginama bet kokius jo veiksmus siekiant sudaryti naujus susitarimus su Rusija vertinti kaip nusikaltimą prieš tautą, de facto šalies aneksiją.

Rusijos reikalaujama nesikišti į Baltarusijos vidaus ir užsienio politiką, o tuo atveju, jei bus bandoma „prieš baltarusių tautos valią apriboti šalies suverenitetą“, taikyti papildomas sankcijas Rusijai bei Baltarusijos režimo atstovams.

Taip pat tarptautinė bendruomenė raginama pasiūlyti baltarusių tautai ir jos teisėtiems atstovams įvairias politines, ekonominės, finansinės, vizų palengvinimo ir kitokias pagalbos priemones.

Baltarusiją jau mėnesį krečia protestai nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Opozicija tvirtina, kad jos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja yra teisėta tų rinkimų laimėtoja. Po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą.

Kilę masiniai protestai šalyje malšinami jėga, Europos Sąjunga svarsto įvesti sankcijas už smurtą ir rinkimų klastojimą atsakingiems režimo pareigūnams.Baltarusija: Lietuvos Seimo priimta rezoliucija – kišimasis į šalies vidaus reikalus