„Matydami, kad indeksavimo koeficiento taikymo kriterijaus pririšimas prie BVP kitimo tendencijų nėra logiškas, nes menkai besiskiriantis rezultatas lemia visiškai skirtingas pasekmes (0,1 reiškia, kad indeksavimas vykdomas bendra tvarka, o -0,1, nors pasekmės socialinio fondo biudžeto finansinėms galimybėms iš esmės nesiskiria, reiškia, kad indeksavimas jau nebevyksta), TS-LKD nariai mano, kad toks pririšimas yra neišbaigtas, nelankstus ir negali būtu taikomas“, – sako projekto iniciatoriai.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad pensijos bus indeksuojamos ir galimai augs iki 7 proc. Premjeras taip pat priduria, kad BVP Lietuvoje gali ne tik nemažėti, bet ir augti.

„Biudžeto projektą mes teiksime spalio viduryje, (...) ne vėliau kaip spalio 17 dieną. (...) Rugsėjo viduryje turėsime galutinę finansinės perspektyvos projekciją. Tačiau pagal tai, ką mes šiuo metu turime, kokie yra požymiai ir pokyčiai Lietuvos ekonomikoje COVID-19 krizės metu, tai kalbame jau ne apie tai, kad BVP gali net ir nemažėti, arba mažėti labai nereikšmingai, jis gali būti lygus nuliui arba šiek tiek augti“, – sakė ministras pirmininkas.

S. Skvernelis teigė, kad pagal įstatymuose numatytas sąlygas susidaro galimybės pensijoms indeksuoti, ir jos galimai išaugs 7 proc.

„Sodros“ duomenimis, vidutinė senatvės pensija liepą siekė 377 eurus, turint būtinąjį stažą – 400 eurų.

Lietuvoje pensijos indeksuojamos išvedant vidurkį iš pastarųjų 7 metų duomenų apie darbo užmokesčio didėjimą.