Kas savaitę tiek Lietuvos, tiek pasaulio orų apžvalgas skelbiantis mokslininkas sako, jog kitos savaitės antroje pusėje orai mūsų šalyje keisis iš esmės – tai lems slenkantis poliarinis anticiklonas. Be to, rašo G. Stankūnavičius, rugsėjo pabaiga ir spalio pradžia prognozuojama šaltesnė nei įprasta mūsų šalyje.

„Rudens požymių gamtoje vis daugėja: nakties rūkai ilgai nesisklaido, pradeda gelsti kai kurių medžių lapai (klevai, liepos ir kt.), vis dažniau aplanko rudeninės audros, tačiau jos dar nėra tokios stiprios, kaip rudens antroje pusėje ar žiemą. Šią savaitę antradienį ir ketvirtadienį vakarinių krypčių vėjo gūsiai daug kur siekė 15 m/s ir daugiau, o Klaipėdos uosto automatinė stotis antradienį fiksavo didesnius nei 23 m/s vėjo gūsius.

Šiandien slėgis kyla, vėjai silpsta ir ilgiau spindės saulė dėl mažesnio debesuotumo“, – savo apžvalgoje rašo G. Stankūnavičius.

Anot meteorologo, savaitgalis bus ne toks ramus, vėjas sustiprės, tačiau džiugins šilti orai.

„Jau rytoj vakariniuose rajonuose pūs vidutinio stiprumo pietų pietvakarių vėjas, o sekmadienį vakariniuose ir šiauriniuose rajonuose – stiprokas ir gūsingas vakarų – pietvakarių vėjas. Tačiau vėjuotas sąlygas kompensuos didėjanti tiek vidutinė paros, tiek ir maksimali oro temperatūra, kuri rytoj daug kur pakils iki 17–22 °C“, – prognozėmis dalijasi jis.

Pagal dabartines prognozes, šiltomis dienomis bus galima džiaugtis ir dalį kitos savaitės, o ateinantį trečiadienį, anot G. Stankūnavičiaus, kai kur temperatūra gali šoktelėti ir iki 25 laipsnių šilumos.

Kaip rašo G. Stankūnavičius, šilta, o kai kur net karšta bus ir kituose Europos taškuose. Vis dėlto, mokslininko teigimu, vadinamajai bobų vasarai – dar per anksti.

„Jau nuo šio savaitgalio šiltesni orai sugrįžta į didesnę Europos dalį ir laikysis iki ketvirtadienio – penktadienio. Per šį trumpą laiką maksimali oro temperatūra vėl pakils iki vasariškų reikšmių: Vidurio Europoje nuo 24 iki 29 °C, o Balkanuose, Pirėnuose, Prancūzijoje ir Italijoje – iki 29–35 °C.

Tai dar ne bobų vasara, tiek pagal laiką, tiek pagal požymius. Savaitės viduryje virš Šiaurės vakarų Europos sustiprės poliarinis anticiklonas, kuris pamažu slinks link Skandinavijos ir savo cirkuliacine sistema pirmiausia iš Šiaurės, po to iš Vidurio ir Rytų Europos išstums šiltesnes oro mases. Iki savaitės pabaigos šilta oro masė išsilaikys tik Italijos pietinėje dalyje, Graikijoje ir Artimuose Rytuose. Nors šis atvėsimas įvairių šalių meteorologijos centruose jau buvo numatytas bene prieš nepilną savaitę, tačiau dar buvo tikimasi, kad didesnę Europos dalį tai aplenks“, – teigia G. Stankūnavičius.

Pasak meteorologo, poliarinis anticiklonas atneš atvėsimą, tai neaplenks ir Lietuvos.

„Dėl šio anticiklono poveikio pirmiausia labai sumažės minimali nakties ir ryto oro temperatūra. Antroje savaitės pusėje stipresnės šalnos apims visą šiaurinę Skandinaviją, o kiek susilpnėjusios pasieks pietines Karelijos ir Suomijos sritis bei Vidurio Švediją. Lietuvoje minimali oro temperatūra kito savaitgalio rytais prognozuojama apie 2–7 °C, tai dar ne šalnos ore, bet dirvos paviršiuje, ypač žemesnėse vietose šalnų tikimybė yra.

Lietuvoje, kaip jau minėta aukščiau, iki kitos savaitės vidurio laikysis šilti orai (rytoj dar rytinėje dalyje bus vėsus rytas), o iš esmės ims keistis kitą ketvirtadienį. Vėjas atsisuks iš šiaurės, šiaurės rytų ir sustiprės, o poliariniam anticiklonui toliau slenkant į pietryčius – silpnės. Laikysis mažai debesuoti orai. Žymesnių kritulių nelaukiama visą kitą savaitę“, – prognozėmis dalinasi jis.

G. Stankūnavičiaus teigimu, likusi rugsėjo dalis Lietuvoje neturėtų būti lietinga, tačiau pirmo rudens mėnesio pabaiga ir spalio pradžia, tikėtina, bus šaltesnė nei mums įprasta.

„Prognozuojama, kad paskutinį rugsėjo dešimtadienį vyraus anticikloniniai ir, greičiausiai, sausi orai, tačiau išliks nestiprių šalnų tikimybė dirvos paviršiuje. Paskutinę rugsėjo ir pirmą spalio savaitėmis Europos vidutinės trukmės prognozių centras (ECMWF) Baltijos regione prognozuoja žemesnę už normą vidutinę oro temperatūrą ir vidutiniškai sausus orus“, – ilgalaikę prognozę trumpai apžvelgė mokslininkas.