Be to, pagal dabar galiojančią tvarką, net ir tuo atveju, jei vaikui paskirta saviizoliacija, tačiau mokykla nėra gavusi nurodymų imtis specialių priemonių dėl infekcijos valdymo, ligos išmoka tėvams mokama nebūtų. Tiesa, nedarbingumo pažymėjimą izoliacijoje esančio vaiko priežiūrai gauti jie galėtų.

Skelbia izoliaciją, nors nėra jokios būtinybės

Pirmieji atvejai, kai ugdymo įstaigos savarankiškai nusprendžia izoliuoti kai kurias klases, fiksuoti dar rugsėjo pradžioje. Štai rugsėjo 3 d. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paskelbė gavęs informaciją, kad vienoje Raseinių rajono mokykloje izoliuotos kelios klasės, nors Covid-19 atvejis čia nebuvo fiksuotas ir epidemiologai jokių rekomendacijų šiai ugdymo įstaigai nedavė.

„Nustatyta, kad vienas iš mokinių, kuriam COVID-19 nepatvirtinta, turėjo kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu. Tai reiškia, kad visi mokiniai ir mokytojai yra vertinami kaip vadinamasis kontakto kontaktas ir jiems izoliacija netaikoma, nes jie sąlyčio su sergančiuoju koronavirusu išvis neturėjo“, – pabrėžė NVSC.

Kad daugėja ugdymo įstaigų, kurios nerimaudamos dėl koronaviruso savarankiškai pradeda taikyti nuotolinį mokymą, ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Vis dėlto tokiais atvejais, pabrėžia NVSC, vaikus namuose prižiūrėti turintiems tėvams nebus suteikiamas nei nedarbingumas, nei už jį mokama ligos išmoka.

„NVSC atkreipia dėmesį, kad izoliaciją dėl turėto sąlyčio gali paskirti tik NVSC specialistai, įvertinę individualią riziką. Tai reiškia, kad, jei, pavyzdžiui, vaikas būtų izoliuotas be NVSC nurodymo ir tėvai jį prižiūrėtų namuose, nedarbingumo pažymėjimo tokiems tėvams pagrindo išduoti nebūtų“, – įspėjo specialistai.

Tuo tarpu tėvų gretose pasimetimas – kada iš tiesų galima gauti nedarbingumą, jei reikia prižiūrėti vaiką?

Sprendimą mokykla privalo suderinti su savivaldybe ir NVSC

Kad mokyklai savarankiškai nusprendus pereiti į nuotolinį ugdymą nukentėtų tėvai, patvirtina ir SADM. Kaip rašoma „Delfi“ pateiktuose atsakymuose, tokių priemonių ugdymo įstaiga gali imtis tik suderinusi jas su savivaldybe ar gavusi nurodymus iš NVSC.

„Infekcijų plitimą ribojantį režimą arba epidemiją skelbia savivaldybės Nacionalinio visuomenės sveikatos centro teikimu įvertinusios sergamumo rodiklius. Kai savivaldybėje paskelbiamas toks režimas, mokyklų ir darželių administracija, suderinusi su savivaldybe, gali priimti sprendimą dėl laikino ugdymo veiklos nutraukimo keliose ar visose klasėse.

Jeigu nėra skelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas arba, kitaip tariant, epidemija, o ugdymo įstaiga pati savarankiškai nusprendė dirbti nuotoliniu būdu, tuomet nedarbingumai už sveikų vaikų priežiūrą neišduodami ir ligos išmoka nemokama“, – rašoma ministerijos pateiktuose atsakymuose.

Kitaip tariant, jei mokykloje nusprendžiama izoliuoti ar nuotolinį mokymą taikyti daliai ar visoms klasėms, o vaikai namuose negali likti vieni, tėvai turėtų įsitikinti, kieno sprendimu tai daroma. Jei tokio nurodymo ugdymo įstaigai nedavė nei savivaldybė, nei NVSC – tėvai su šiomis taisyklėmis neturėtų sutikti.

Tuo tarpu, jei mokykloje specialus režimas paskelbiamas dėl realios koronaviruso plitimo grėsmės ir mokiniai turi pereiti prie nuotolinio ugdymo, tėvai gali gauti nedarbingumo pažymėjimus tam tikro amžiaus atžalų priežiūrai.

„Jeigu mokykloje yra paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas, ikimokyklinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai, globėjai gali gauti nedarbingumą ir ligos išmoką sveiko vaiko priežiūrai ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų“, – informuoja SADM.

Ligos išmoka tėvams būtų mokama ir tuo atveju, jei vaikui būtų patvirtintas koronavirusas.

„Kai vaikas užsikrečia COVID-19 arba suserga bet kuria liga, vaiko tėvai, globėjai ir dirbantys seneliai gali gauti nedarbingumą ir ligos išmoką sergančio vaiko iki 14 metų slaugymui ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų“, – aiškinama SADM pateiktuose atsakymuose.

Išmoka gali būti sumokėta ne visų izoliuojamų vaikų tėvams

Yra ir dar vienas niuansas, kurį pandemijos metu pravartu žinoti visiems tėvams. SADM informuoja, kad tuo atveju, jei vaikas privalo izoliuotis, tačiau mokykloje jokios specialios priemonės dėl koronaviruso nėra taikomos, tėvai gali gauti nedarbingumą atžalos priežiūrai, tačiau už jį nebus mokama.

„Jeigu vaikas neserga ir mokykloje nėra paskelbtas infekcijų plitimą ribojantis režimas, bet Nacionalinis visuomenės sveikatos centras paskiria vaikui izoliaciją, tokiu atveju už vaiko priežiūrą gali būti gaunamas nedarbingumas, bet ligos išmokos šiuo metu „Sodra“ nemokėtų“, – rašoma SADM atsakymuose.

Ministerija tikina, jog šią tvarką planuojama keisti skubos tvarka. Jeigu tai būtų padaryta, dabar tokioje situacijoje atsidūrusiems ir išmokų už izoliuojamų vaikų priežiūrą negalintiems gauti tėvams, pinigai būtų pervedami po pakeitimų. Tiesa, net ir skubių pakeitimų gali tekti laukti kelias savaites.

„Planuojame skubos tvarka priimti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, kad paskyrus izoliaciją ikimokyklinukui, priešmokyklinukui ar pradinukui, tėvai, globėjai ir dirbantys seneliai galėtų gauti ligos išmoką ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų. Ligos išmokas bus siūloma išmokėti ir už esamą laikotarpį iki pakeitimų įsigaliojimo“, - informavo ministerija.

Izoliacija taikoma didelės rizikos sąlytį turėjusiems asmenims

NVSC primena, kad didelės rizikos sąlytį (artimą sąlytį su COVID-19 atveju) turėjusiu laikomas žmogus, kuris užsikrėtusiuoju bendravo mažesniu nei 2 metrų atstumu ilgiau nei 15 minučių, arba asmuo, turėjęs tiesioginį fizinį kontaktą, pavyzdžiui, spaudęs ranką koronavirusine infekcija sergančiam žmogui.

Taip pat sąlytis vertinamas kaip didelės rizikos, jei žmogus turėjo tiesioginį sąlytį be apsaugos priemonių su užkrėstais COVID-19 atvejo kūno skysčiais. Paprastai tariant – jei sergantysis pakosėjo į veidą, plikomis rankomis liestos COVID-19 atvejo panaudotos vienkartinės nosinės ir pan.

Be to, didelės rizikos kontaktu laikomas ir buvimas uždaroje patalpoje su COVID-19 sergančiu žmogumi ilgiau nei 15 minučių. Tai reiškia, kad jei, pavyzdžiui, vienoje posėdžių salėje, taisyklingai nedėvint asmeninių apsaugos priemonių, buvo užsikrėtęs žmogus, kartu buvę kolegos bus vertinami kaip aukštos rizikos sąlytį turėję asmenys.

NVSC specialistai primena, kad didelės rizikos sąlytį turėję asmenys turi izoliuotis, stebėti savo sveikatą ir, pasireiškus simptomams, kreiptis į Karštąją koronos liniją dėl tyrimo koronavirusinei infekcijai nustatyti atlikimo PGR metodu. Svarbu, kad ne visi didelės rizikos sąlytį turėję asmenys tiriami – tai priklauso nuo infekcijos išplitimo konkrečiame židinyje.

Tuo metu, mažos rizikos sąlytį arba, paprastai tariant – atsitiktinį sąlytį – su užsikrėtusiuoju koronavirusu turėjusiu laikomas žmogus, bendravęs didesniu nei 2 metrų atstumu trumpiau nei 15 minučių. Ta pati sąlyga galioja tiek kontaktui uždarose patalpose, tiek atvirose erdvėse. Taip pat, jei, pavyzdžiui, žmogus važiavo vienu troleibusu su užsikrėtusiu asmeniu, naudojo apsaugos priemones ir iš troleibuso išlipo po 10 minučių, toks sąlytis bus vertinamas kaip maža rizika.

Mažos rizikos sąlytį turėjusiems asmenims izoliacija neskiriama, jie, kaip ir visi Lietuvos gyventojai, turi stebėti savo sveikatą ir laikytis COVID-19 ligos prevencijos priemonių.

Daugėja atvejų mokyklose

koronaviruso atvejai ketvirtadienį registruoti 21 ugdymo įstaigoje. Iš jų 2 ugdymo įstaigos yra iki-mokyklinio. 25 atvejai – susirgę mažamečiai ir 7 personalo nariai.

Iš viso iš ugdymo įstaigų yra izoliuoti 318 asmenų. Pasak NVSC, neužfiksuotas nė vienas užsikrėtimas pačioje ugdymo įstaigoje – visi koronaviruso atvejai registruoti iš šeiminių židinių.