Seimas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria ragina tarptautinę bendruomenę reaguoti į įvykius Baltarusijoje ir užkirsti kelią Rusijai lemti šios šalies politikos kryptį.

Už tokią rezoliuciją vienbalsiai pasisakė 91 Seimo narys, tarp jos teikėjų yra Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir beveik visų Seimo parlamentinių frakcijų atstovai.

Rezoliucija Aliaksandras Lukašenka įvardijamas neteisėtu vadovu, tarptautinė bendruomenė raginama bet kokius jo veiksmus siekiant sudaryti naujus susitarimus su Rusija vertinti kaip nusikaltimą prieš tautą, de facto šalies aneksiją.

Rusijos reikalaujama nesikišti į Baltarusijos vidaus ir užsienio politiką, o tuo atveju, jei bus bandoma „prieš baltarusių tautos valią apriboti šalies suverenitetą“, taikyti papildomas sankcijas Rusijai bei Baltarusijos režimo atstovams.

Taip pat tarptautinė bendruomenė raginama pasiūlyti baltarusių tautai ir jos teisėtiems atstovams įvairias politines, ekonominės, finansinės, vizų palengvinimo ir kitokias pagalbos priemones.

Baltarusiją jau mėnesį krečia protestai nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Kilę masiniai protestai šalyje malšinami jėga, Europos Sąjunga svarsto įvesti sankcijas už smurtą ir rinkimų klastojimą atsakingiems režimo pareigūnams.