S. Skvernelis vardijo visus planuojamus darbus ir įstatymų projektus.

„Pradedame paskutinę šios kadencijos sesiją, Vyriausybė tiekia Seimui 149 įstatymų projektus, iš jų 9 susiję su viešojo sektoriaus efektyvumo ir skaidrumo didinimu, 8 paketai – koronaviruso plitimo grėsme ir sukeltų pasekmių šalinimu, 6 paketų tikslas yra mažinti socialinę atskirtį. Pradedant paskutinės kadencijos sesijas paprastai skamba raginimai nepolitikuoti, atsiriboti nuo rinkimų, susitelkti į paskutinius darbus. Tačiau visi puikiai žinome, kad rudens realybė buvo, yra ir bus kitokia“, – Seimo posėdžių salėje sakė ministras pirmininkas.

Kalbėdamas apie svarbiausius darbus, S. Skvernelis teigė, kad šią valdžią žmonės prisimins kaip kovojusią su pasauline koronaviruso pandemija.

„Šioje rudens sesijoje kviečiu jus susitelkti į tuos pokyčius, kuriais šioje kadencijoje visi stengėmės praturtinti šimtametę Lietuvą ir atverti jai sėkmingo antrojo šimtmečio vartus. Šį Seimą ir XVII Vyriausybę Lietuva prisimins kaip koronaviruso valdžią“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis priminė, kad Lietuvos koronaviruso sergamumo rodikliai yra mažesni už pasaulio vidurkius, o ekonomika smuko du kartus mažiau nei prognozės.

„Suprantu, kad buvo norų ir prognozių, kad šalį rudenį ištiktų ekonominė katastrofa. Džiaugiuosi, kad to nėra ir nebus“, – sakė premjeras.

Išgirdęs triukšmą salėje S. Skvernelis pastebėjimų pasakė ir apie kolegas Seimo narius.

„Gaila, aišku, kad per ketverius metus mes neišmokome bent jau šiek tiek pakantumo ir tolerancijos. Vėl tenka girdėti iš kolegų replikas „ką čia nusišneki“. Tai rodo jūsų kultūrą, jūsų politinę toleranciją, tai, matyt, irgi labai geras pavyzdys tokio elgesio“, – replikavusiems Seimo nariams sakė premjeras. Ir vėl grįžo prie savo pranešimo.

„Visą pasaulį sukaustęs koronavirusas bedė į skaudžiausias mūsų sveikatos apsaugos vietas – mes jas tvarstėme greičiausiomis, po ranka buvusiomis priemonėmis. Dabar turime galimybę daugelį skaudulių užgydyti ilgam laikui“, – apie problemas sveikatos apsaugos sektoriuje kalbėjo S. Skvernelis.

„Bepigu iš nuotolinio režimo grįžusiems, vadinamiesiems sofos politikams mokyti, kaip reikėjo elgtis pasaulinės pandemijos akivaizdoje“, – kritikos pažėrė premjeras.

Ragino nesuklupti

Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimo kalba Seimui taip pat buvo apie artėjančius rinkimus. Šalies vadovas ragino per likusį mėnesį išpildyti duotus pažadus.

„Iki rinkimų lieka vos mėnuo, tad laiko užbaigti svarbiausiems darbams ir išpildyti rinkėjams duotus pažadus lieka nedaug. Politiniame sezone – tai pats sudėtingiausias metas, kai neretai kyla pagundų pamiršti ilgalaikius strateginius tikslus ir imtis vienadienių sprendimų, kurie padėtų rinkimų kampanijos metu. Arba priimti įstatymus, kurie būtų naudingi tik vienai suinteresuotai grupei. Tačiau tai – pavojingas kelias, mažinantis rinkėjų pasitikėjimą valstybe“, – Seimui perdavė G. Nausėda.

„Mėnuo, ar du, yra didelis laiko tarpas, kai kalbame apie pokyčių siekiančios valstybės gyvenimą. Mes negalime jo prarasti rinkimų batalijose. Todėl Seimo susitelkimas paskutiniams darbo mėnesiams yra itin svarbus“, – dar kartą pabrėžė jis.

G. Nausėda taip pat ragino atsižvelgti į geopolitinę padėtį Lietuvoje, užtikrinti savo piliečių gerovę.

Prezidentas kalboje prašė parlamento palaikymo ir pasiūlytam švietimo sistemos atnaujinimui.

„Seime šiai sesijai pateikta beveik 600 įstatymų projektų. Jūsų pareiga ir atsakomybė bus atskirti grūdus nuo pelų, įstatymus, sąlygojančius strateginius pokyčius, nuo vienadienių iniciatyvų, sąžiningą pažadų rinkėjams įgyvendinimą nuo bandymo juos patraukti savo pusėn papildomomis išmokomis“, – prezidento žodžius Seimui perdavė Seimo pirmininkas.

„Kokybės nesuponuoja“

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimui sakė, kad ši sesija atrodo ambicingai.

„Į dviejų mėnesių darbų programą įtraukiame 540 įstatymų projektų, nes visų sesijų darbų programų sudarymo principas išsaugoja galimybę įrašyti visus siūlomus projektus. (...) Žinoma, koncentruosimės į prioritetinius klausimus, tačiau tokia pasiūlymų gausa kokybės nesuponuoja“, – kritikos parlamentui pažėrė jis.

V. Pranckietis taip pat kalbėjo apie rinkimus.

„Balansuojame ant ribos, kai daug kas nuskambančio šioje salėje bus priskiriama rinkiminei kampanijai. Rizikuojame Seimo diskurso įvaizdį supaprastinti iki plona oda pridengto garbės troškimo. Tai ne tik nėra sąžininga prieš visuomenę, bet nėra sąžininga ir prieš mus pačius“, – teigė jis.

Šioje rudens sesijoje, anot V. Pranckiečio, planuojami 25 posėdžiai.

„Sesijoje yra numatyta nemažai ypatingos svarbos akcentų. Visų pirma, tęsim sprendimų, susijusių su COVID–19 plitimu ir padarinių šalinimu, priėmimą ir parlamentinę kontrolę. Tarptautinėje arenoje turėsime tvirtai ir aiškiai stovėti su pilietine visuomene Baltarusijoje, kovodami „už jūsų ir mūsų laisvę“.

Tačiau bene svarbiausia bus tai, kad šiandieninėje situacijoje privalėsime užtikrinti gerai apgalvotą, konstruktyvų ir prasmingą ateinančių metų biudžeto projektą ir rūpestį būsimajam Seimui“, – priminė jis.