Bandoma paleisti antį

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį sakė, kad svarbiausias šios sesijos darbas – kitų metų biudžeto pateikimas.

„Norėčiau būti optimistas, bet, matyt, ta sesija nebus labai produktyvi. Nepaisant to, yra pateikta darbų programa, vienareikšmiškai svarbiausias darbas yra kitų metų biudžetas“, – Seime žurnalistams prieš posėdį sakė premjeras S. Skvernelis.

Premjeras neigė paleistas kalbas apie tai, kad pensijų didinimui kitų metų lėšų nebėra.

„Yra bandoma paleisti gandą ar antį, kad pensijos nebus indeksuojamos, tikrai jos bus indeksuojamos. Mūsų ekonominiai rodikliai ir prognozės leidžia tą daryti, tą ir darysime“, – žadėjo ministras pirmininkas.

Kaltina melu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad pensijos indeksuojamos bus, net jei reikės keisti ir atitinkamus įstatymų projektus.

„Lietuvos situacija yra tikrai gera. Vakar buvo opozicijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio išsakyta abejonė ar Lietuva galės indeksuoti pensijas, tai pareiškiu labai aiškiai – jos bus indeksuojamos. Jeigu kažkokie ekonominiai rodikliai neatitiks dabar egzistuojančio įstatymų normos, tai šitoje kadencijoje tą įstatymą sutvarkysime, kad galėtume veikti“, – sakė Seimo narys.

LVŽS lyderis teigė, kad opozicija gąsdindama dėl pensijų tiesiog „meluoja“.

Bijo politinių „minų“

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) vadovas, opozicijos lyderis G. Landsbergis žurnalistams Seime sakė, kad paskutinė šio Seimo sesija pradedama su nerimu – krūva įstatymų projektų ir nerimas, kad Vyriausybė kitų metų biudžeto nerodys iki pat Seimo rinkimų rezultatų.

„Į sesijos darbų programą yra įtrauka apie 500 įstatymų projektų. O Lietuva pirmauja pagal teikiamus įstatymus ir toliau neatsitraukia nuo to. Manau, kad frakcijos turėtų apsispręsti tik dėl prioritetinių darbų“, – rekomendavo G. Landsbergis.

TS–LKD lyderis žiniasklaidai pabrėžė, kad konservatoriai, kaip kad teigia valdantieji, niekad nesakė, kad patekę į valdžią pensijų neindeksuotų.

„Taip niekada nebuvo pasakyta. Yra įstatyme numatytas indeksavimas, lygiai taip pat numatyta, kad jei BVP pasiekia neigiamas reikšmes, indeksavimas turėtų būti stabdomas. Šita problemą iškėlė šalies prezidentas, nes matosi, jog tokia problema gali iškilti, tam reikia taisyti įstatymą. Tą buvo galima numatyti anksčiau, su tuo susiję ir daugiau problemų“, – kalbėjo jis.

Politikas teigė, kad iš šios problemos atsiranda ir daugiau kritinių vietų. Ir „minų“, kurios paliekamos jau naujai valdžiai.

„Jau yra išleistas Sodros rezervas, iš kurio kitais metais turėjo būti vykdomas indeksavimas. (…) Mūsų paskaičiavimais jau trūksta 300 milijonų eurų. Akivaizdu, kad valdantiesiems tai yra didelė problema, nes skolinti pinigai yra išleisti, paliekama mina kitai Vyriausybei“, – kalbėjo TS–LKD vadovas.

G. Landsbergis teigė, kad labai sunkiai prognozuojamas ir kitų metų valstybės biudžeto projektas.

„Mes jo nežinome, įsivaizduoju, kad valdantieji darys viską, kad visuomenė pamatytų biudžetą paskutinę sekundę. Taigi, visi pamatysime biudžetą prieš pat antrąjį rinkimų turą. Žmonės balsuodami nežinos už kokią ateitį jie balsuoja, kas jų laukia kitais metais“, – sakė G. Landsbergis.

Delfi primena, kad Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną, antrasis jų turas – spalio 27 dieną.

O kitų metų valstybės biudžetas bus registruojamas spalio 17 dieną, pateikiamas – 25 dieną.