Šiuo metu, kaip ir daugelyje koronaviruso smarkiai pažeistų šalių, Belgijos mokyklose kaukės privalomos. Vaikai į mokyklos teritoriją yra įleidžiami tik su kaukėmis, taip pat jas privalo dėvėti visų pamokų metu. Galima nusiimti jas, tik išėjus į mokyklos kiemą.

Pasak vienoje Briuselio mokykloje besimokančių paauglių, mokytojai atidžiai stebi, kad būtų laikomasi šių taisyklių ir įspėja, jei moksleiviai užsimiršta ar bando „sukčiauti“ kaukę nuleisdami žemiau nosies. Paaugliai taip pat pasakojo, kad didelio pasipiktinimo tarp vaikų nėra – juk ir taip visur: gatvėje, parduotuvėse ir kitose viešose vietose kaukes dėvėti būtina, gal tik šiek tiek „nurtina“ ausis.

Tačiau kai kurie Belgijos medikai įžvelgia pavojų.

„Privalomas kaukių dėvėjimas yra didžiulė grėsmė jų vystymuisi. Tai užkerta kelią esminiams augančio vaiko poreikiams. Vaikų ir jaunų žmonių gerovė yra labai priklausoma nuo emocinio santykio su kitais“, – rašoma 70 gydytojų laiške Flandrijos regiono švietimo ministrui bei priduriama: „Reikalavimas dėvėti kaukes sukuria mokykloje bauginančią ir nesaugią aplinką, kurioje emocinis artumas tampa sunkiai pasiekiamas.“

Mes diagnozuojame nerimą ir miego problemas, elgesio sutrikimus ir užsikrėtimo baimę. Mes pastebime padažnėjusius smurto proveržius, izoliaciją ir netekimo jausmo atsiradimą. Daugeliui trūksta fizinio ir emocinio kontakto.

Minimame laiške taip pat teigiama, kad daug moksleivių skundžiasi dėl kaukių dėvėjimo ir jau pastebimos to neigiamos pasekmės.

„Mes diagnozuojame nerimą ir miego problemas, elgesio sutrikimus ir užsikrėtimo baimę. Mes pastebime padažnėjusius smurto proveržius, izoliaciją ir netekimo jausmo atsiradimą. Daugeliui trūksta fizinio ir emocinio kontakto“, – rašo medikai ir priduria.

Be to, gydytojai pažymi, kad „nėra absoliučių įrodymų“, jog veido kaukių dėvėjimas ne ligoninėse ar tyrimų įstaigose, turi kokį pozityvų poveikį stabdant viruso plitimą. Taip pat esą nėra teisinio pagrindo versti dėvėti kaukes mokyklose.

„Tuo tarpu, aišku, kad sveiki vaikai perserga COVID-19 be komplikacijų ir taip prisideda prie visų imuniteto stiprinimo“, – rašoma laiške.

Kartu medikai siūlo saugoti tik į rizikos grupę patenkančius asmenis bei rekomenduoti iškart krieptis į profesionalius medikus, jei atsiranda rizika būti užsikrėtusiu koronavirusu.

„Vienintelė rezultatyvi priemonė užkirsti kelią rimtiems susirgimams ir mirtims nuo COVID-19 yra izoliuoti atskirus mokytojus bei atskirus vaikus, kurie atsidūrė rizikos zonoje“, – sakoma gydytojų laiške.

Vienintelė rezultatyvi priemonė užkirsti kelią rimtiems susirgimams ir mirtims nuo COVID-19 yra izoliuoti atskirus mokytojus bei atskirus vaikus, kurie atsidūrė rizikos zonoje.

Tuo metu koronavirusas „karaliauja“ Belgijoje. Vidutiniškai 502,1 žmonių kiekvieną dieną nustatomas koronavirusas. Sostinėje Briuselyje trečiadienį fiksuotas 13 proc. COVID-19 augumas.

Taip pat 8-iose Briuselio bei dar keliose Flandrijos mokyklose aptiktas koronavirusas. Dalis jų buvo uždarytos, o personalas ir mokiniai išsiųsti karantinuotis arba dirbti nuotoliniu būdu.

Todėl sunku tikėtis, kad artimiausiu metu bus įsiklausyta į minėta medikų laišką. Pasak leidinio „Le Soir“, Flandrijos švietimo ministras B. Weytsas žada laikytis susitarimo su virusologais bei pedagogais, kad mokyklose galioja geltonas kodas (t.y. kaukės privalomos bei taikomos kitos priemonės):

„Kai tik bus galima tai padaryti saugiai, mes būsime pirmieji, kurie panaikins kaukių dėvėjimą. Tai buvo dalis susitarimo ir nelengvas sprendimas. Jei kažką iš šio susitarimo pašalinsime, vėl iš naujo prasidės diskusijos.“