Vyriausybė trečiadienį nutarė kreiptis į VGT, jog ši priimtų sprendimus, susijusius su bendru Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos vakcinų nuo koronaviruso infekcijos įsigijimu, kilus abejonių dėl prisiimamų rizikų, taip pat dėl vakcinos kūrėjų reputacijos.

Sveikatos apsaugos ministerija parengtame sprendime nurodo, kad Lietuvos deleguotas atstovas rugpjūčio viduryje gavo susitarimo tarp Euoropos Komisijos ir farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ vakcinos pirkimo projektą, o jei Lietuva būtų nenorėjusi dalyvauti projekte, apie tai jau turėjo raštu pranešti EK iki rugpjūčio 21-osios.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad aukščiausiu lygiu sprendimas turi būti priimamas įvertinus dilemą, jog Lietuva turi „arba rizikuoti“, nes yra tik vienas gamintojas ir jau nustatyta vakcinos kaina, bet jokio patvirtinimo, kad ji galės būti efektyvi, arba visai nepirkti vakcinos.

Anot jo, panašius sprendimus, kai deramasi su vienu tiekėju, VGT priiminėjo Lietuvai vykdant krašto apsaugos sistemos pirkimus.

„Turim dilemą – arba rizikuoti, (...) arba nepirkti šitos vakcinos. Tai reiškia, kad jei ji atsirastų, Lietuva būtų šalis, kuri negalėtų skiepyti rizikos grupių ar visų norinčių, tai irgi būtų pasekmės. Tai tikrai išeina iš sveikatos apsaugos ministro kompetencijos, aš manau, ir iš Vyriausybės kompetencijos ribų, tai susiję su neapibrėžta situacija (...). Jei kabinetas apsispręstų, aš, kaip Valstybės gynimo tarybos narys, inicijuočiau pagal įstatymą numatytą tokią teisę sušaukti posėdį“, – teigė S. Skvernelis.

Skvernelis: nenoriu, kad būtų pakišta Vyriausybė

Jis taip pat pabrėžė, kad Vyriausybė prašė informacijos apie minėtą vakcinos kūrėją iš įvairių institucijų – Viešųjų pirkimų tarnybos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, taip pat ir specialiųjų tarnybų, ir pateikta informacija yra dviprasmiška.

Pasak jo, viena iš specialiųjų tarnybų atsakė, jog apie įmonę neturi jokių duomenų.

„Kita tarnyba atsakyme atkreipia mūsų dėmesį apie tą konkrečią įmonę, kad yra duomenys, kad 2011 metais vienoje iš valstybių tai įmonei dėl galimo kyšininkavimo yra pareikšti įtarimai už atitinkamą laikotarpį. Toliau yra duomenys, kad dar vienu laikotarpiu įmonė platino vaistus, kurie nebuvo veiksmingi“, – pasakojo premjeras.

Anot jo, Vyriausybė taip pat informuota, kad įmonė taikė melagingą kainodarą ir teikė klaidingą informaciją rinkai.

„Ketvirta, kad ta įmonė tam tikrais metais sumokėjo beveik 5,5 mln. JAV dolerių papirkinėjimui dviejose valstybėse ir galimai davė kyšius grynaisiais pinigais, dovanomis. Tai kas tai yra, kaip tą informaciją vertinti?“, – svarstė jis.

Pasak jo, visa ši informacija yra prieinama viešai.

„Kalbant apie reputacinius dalykus, yra problema. Tai dėl to nenoriu, kad būtų pakišta Vyriausybė, nei ministras sveikatos apsaugos, tad siūlau pritarti ir kreiptis į Valstybės gynimo tarybą, kad būtų priimtas aukščiausiu lygiu sprendimas, susijęs su mūsų šalies, mūsų žmonių saugumu, ką daryti toliau“ – sakė S. Skvernelis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad Lietuvai ir pasauliui laukiant vakcinos, kuri leistų išvengti apribojimų ir grįžti prie įprasto gyvenimo, „susitelkimas ir kaina, kurią sutinka šalys mokėti už tas vakcinas, yra labai didelė“, o rizikos „yra sunkiai valdomos“.

„Kadangi reikalingi ženklūs valstybės finansiniai įsipareigojimai, yra objektyviai sunkiai valdomų rizikų: kalbame apie produktus, kurie nebaigti kurti, o jau dabar valstybės turi apsispręsti dėl jų įsigijimo, yra taikomas tam tikras pro rata principas, lankstumo yra labai nedaug – arba valstybės sutinka įsigyti visą kiekį (...), arba apskritai apsisprendžia kurios nors vakcinos nepirkti“, – sakė jis.

„Siekdami minimizuoti galimus nesutarimus ateityje tarp institucijų, kurių, matome, dėl praeity buvusių sprendimų vis tik kyla, valdyti rizikas, ypatingai skaidrumą ir kitas (...) siūlome šį klausimą perduoti Valstybės gynimo tarybai. Tai yra valstybių normalaus, įprasto gyvenimo klausimas ir padarius klaidą, tai gali kainuoti tikrai labai brangiai. Nepriėmus sprendimo, atitinkamai, irgi negalėsime grįžti į normalų gyvenimą“, – tikino A. Veryga.

S. Skvernelis kol kas neatskleidė, kokį sprendimą VGT siūlys jis pats, sakydamas, kad posėdžiai yra slapti.

Farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ antradienį paskelbė, kad savanoriškai laikinai sustabdė savo vakcinos nuo COVID-19 klinikinius atsitiktinių imčių bandymus, nes vienam savanoriui pasireiškė neaiškūs negalavimai.

Bendrovė, kuri vakciną nuo COVID-19 kuria drauge su Oksfordo universitetu, yra tarp favoritų šiose pasaulinėse lenktynėse.