Kaip teigia „Gimtasis Rokiškis“, kontaktų skaičius, prognozuojama, labai didelis: minimi darbuotojai jų turėjo su keliomis mokinių klasėmis ir gimnazijos administracija. Užsikrėtę darbuotojai ir kontaktų su jais turėję asmenys – saviizoliacijoje. Jie ligos simptomų pajuto praėjusį penktadienį, atlikus tyrimus trečiadienį pranešta, jog abiem COVID-19 pasitvirtino.

Gimnazijoje pereinama prie nuotolinio mokymo. Kiek tiksliai kontaktų su užsikrėtusiais darbuotojais turėjo gimnazijos bendruomenė ir kiti asmenys, kol kas nežinoma, jų atsekimu rūpinasi Visuomenės sveikatos specialistai. Viena versijų – užkrato į Juodupės gimnaziją kelias veda į Kamajus, kuriuose buvo COVID-19 židinys.

Židiniai jau 18-oje mokyklų

Vis dažniau visuomenei kyla klausimų dėl COVID-19 ligos valdymo ugdymo įstaigose. Nuo mokslo metų pradžios iki šiandien, jie nustatyti 18-oje mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų, iš viso - 20 atvejų.

Specialistams tai nėra netikėta. Ugdymo įstaigos, jų darbuotojai ir auklėtiniai juk yra visuomenės dalis, į kurią, net ir dedant maksimalias pastangas, virusas gali patekti. Juolab, kad jau yra įrodyta, kad vaikai ir paaugliai dažnai susirgę jaučia silpnus simptomus ar iš viso jų nejaučia. Svarbiausia dabar - tikslingas pasirengimas valdyti šią infekciją, kad ji neišplistų. Epidemiologams atliekant Covid-19 ligos atvejų tyrimą, aiškėja, kad ugdymo įstaigoms labai trūksta praktinės informacijos. Keli neteisingo reagavimo pavyzdžiai: visa mokykla uždaroma registravus vieną atvejį, izoliuojami asmenys po kontakto su sąlytį turėjusiu žmogumi, nurodoma, kad susirgęs darbuotojas turėjo sąlytį su visais mokyklos darbuotojais. Ką tai reiškia? Kad ugdymo įstaigoms ypatingai trūksta informacijos ir aiškių veiksmų plano.

Todėl 2020 m. rugsėjo 16 d. 13 val. NVSC organizuoja NUOTOLINIUS MOKYMUS ugdymo įstaigoms. Jų metu bus pristatyti algoritmai, skirti ugdymo įstaigų darbuotojams, vadovams, vaikų tėvams, kaip elgtis nustačius COVID-19 ligos atvejį ar sąlytį turėjusius asmenis.

Taip pat bus skirta laiko atsakyti į iškilusius klausimus. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras pastebi, kad jei mokykloje laikomasi atstumo ir higienos reikalavimų, mokykla nėra laikoma ta aplinka, kurioje lengviau plistų COVID-19, palyginus su kitomis aplinkomis, kuriose lankosi panašus kiekis žmonių. Įvairių tyrimų duomenimis mokykloje vaikas nuo vaiko COVID-19 užsikrečia retai. Tą patvirtino ir NVSC epidemiologų atlikti atvejų tyrimai. Todėl tik aiškiai žinant, kaip turime elgtis, sugebėsime bendromis jėgomis sėkmingai valdyti ligą.