Ketvirtadienio vakarą dingusio šuns paieškos kretingiškius atvedė iki garažų, kuriuose kelioniniuose metaliniuose garduose siaubingomis sąlygomis buvo laikomi veisliniai keturkojai. Per visą Lietuvą nuvilnijusi žinia netruko sukelti dar didesnį siaubą – į viešumą viena po kitos ėmė kilti kitos analogiškos gyvūnų daugyklos, kur keturkojai ir paukščiai laikomi nepritaikytuose narvuose, nejuda, gyvena tarp išmatų, apleisti blusomis. Dalis žmonių iš šių daugyklų įsigijo gyvūnų nė neįtardami, iš kokio pragaro kilę jų mylimi augintiniai.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Petkuvienė sako, kad antradienį po apklausos įtariamąja tapusi Kretingos gyventoja kaltinama pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius.

„Įtariamajai pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 310 straipsnio 1 dalį ir 202 straipsnio taip pat 1 dalį. Šiuo metu įtarimai pareikšti vienam asmeniui, tik moteriai“, – sako G. Petkuvienė.

Pagal BK 310 straipsnio 1 dalį numatoma, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų. Pagal dar vieną įtarimą, numatytą BK 202 straipsniu, pareikštas kaltinimas dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Pirmoje dalyje nurodoma, kad tas, kas versliškai ar stambiu mastu ėmėsi ūkinės, komercinės, finansinės ar profesinės veiklos neturėdamas licencijos (leidimo) veiklai, kuriai ji (jis) reikalinga, ar kitokiu neteisėtu būdu, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Ne kartą administracine tvarka bausta moteris anksčiau net ir po paskirtų baudų atgaudavo augintinius, dabar ne vienos tarnybos atstovai abejoja, kad istorija pasikartos. Be to, sutartis sudarę šunų veisėjai beveik visuomet nurodo, kad, esant netinkamoms sąlygoms, jie turi teisę vienašališkai nutraukti sutartį ir atsiimti netinkamai prižiūrimus šunis. Kiek tokių sutarčių, policija dar tikrina. „Delfi“ žiniomis, pas moterį aptikti šunys buvo atvežti ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos bei Baltarusijos augintojų.

Tyrimo metu situacija dėl pareikštų įtarimų ir įtariamųjų skaičiaus dar gali pakisti.

„Delfi“ primena, kad įvykiai ėmė rutuliotis dar ketvirtadienio vakarą, kai Kretingoje gyvenanti moteris pasigedo savo augintinio Sniegio. Po apylinkes su šeimos draugais šunelio ieškojusi moteris aptiko garažą, kuriame ir rado savo, kaip įtaria, pavogtą augintinį. Gyvūnai čia buvo laikomi kraupiomis sąlygomis – sukišti į metalinius narvus, kurie sukrauti vienas ant kito, tad net normaliai stovėti tuose narvuose keturkojai neturėjo galimybės.

Manoma, kad aplinkiniai Padvarių bendruomenės nariai nežinojo apie nelegalią gyvūnų daugyklą, nes šunys nebuvo vedžiojami. Be to, netoli garažo lauko voljere bėgiojo keli šunys, tad jei ir lojo uždaryti į narvus, žmonės galėjo manyti, kad lojimas sklinda iš matomo voljero.

Šunų daugyklą prižiūrėjusi moteris dalį bandė paslėpti, tačiau vieno šunų ieškojusi jo veisėja sugebėjo tam užkirsti kelią. Aktyviai į paiešką įsitraukę žmonės įtariamąją sustabdė ir perėmė kelis šunis, jie šiuo metu yra saugūs.

VMVT gavo per 250 pranešimų apie gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimus, pradėta 12 tyrimų

Antradienio, rugsėjo 8-osios, duomenimis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo per 250 pranešimų apie pažeidimus, susijusius su gyvūnų laikymo sąlygomis, gyvūnų gerovės sutrikdymu ir apsaugos reikalavimų nesilaikymu, nelegaliu gyvūnų veisimu.

Nuo praėjusio ketvirtadienio pradėta 12 tyrimų, o pareigūnai toliau tikrina gaunamą informaciją.

Šiuo metu pagal surinktus duomenis tyrimai vyksta 9-iuose šalies regionuose: Alytuje, Kaune, Kėdainiuose, Panevėžyje, Tauragėje, Telšiuose, Šiaulių, Širvintų ir Kretingos rajonuose.

VMVT taip pat vertina visus iš pilietiškų asmenų gaunamus pranešimus dėl galimai netinkamos gyvūnų priežiūros. Daugiausia skambučių ir pranešimų gauta iš Kretingos rajono (per 190), taip pat iš Širvintų, Kėdainių ir kitų šalies vietų.

VMVT duomenimis, nuo praėjusios savaitės pabaigos iš įvairių galimai nelegalių gyvūnų veisyklų šalyje paimti ir gyvūnų globos įstaigoms perduoti 142 šunys ir 3 katės.