„Tai yra kaimyninė valstybė, turime pakankamai ilgą bendrą sieną, tačiau Lietuvos pozicija yra labai aiški, mes besąlygiškai palaikome demokratinius procesus Baltarusijoje, pasisakome už teisių ir laisvių apsaugą, galiausiai už sąžiningų rinkimų suorganizavimą. Asmenys, kurie patyrė įvairiausią persekiojimą ir represijas Baltarusijos Respublikoje nuo režimo, Vyriausybės priimtu sprendimu turi visas galimybes atvykti į Lietuvą, taikome palengvintą režimą tiems asmenims, kurie patyrė represijas“, – po susitikimo su Norvegijos Karalystės ministre pirmininke Erna Solberg kalbėjo S. Skvernelis.

„Taip pat skiriame resursų nukentėjusiems nuo smurto Baltarusijos gyventojams čia gydytis, gauti reabilitaciją, palaikome demokratinius procesus, skirdami galimybes Baltarusijos studentams studijuoti Vilniuje, steigiame stipendijas, steigiame kitą humanitarinę pagalbą, kas yra reikalinga. Mūsų valstybė bando koordinuoti kaimyninių valstybių veiksmus, kalbant apie tam tikras sankcijas Baltarusijos režimo atžvilgiu ir tikiuosi, kad bendrų sprendimų rasime. Baltijos valstybės priėmė bendrą sprendimą dėl atskirų asmenų atžvilgiu įvedamų sankcijų, o tie asmenys, kuriuos bandoma deportuoti iš šalies, randa saugų prieglobstį mūsų šalyje“, – tęsė jis.

Anot premjero, problemos Baltarusijoje turi būti visos ES klausimas.

„Viena Lietuva tikrai negali spręsti tokio klausimo, tai visos ES klausimas ir ne tik. Jeigu rasime greitų diplomatinių sprendimų, tai galėsime situacijai kažkiek daryti įtaką, nesikišant, aišku, į tos valstybės vidaus reikalus, kas yra jų kompetencija“, – sakė ministras pirmininkas.

„Rimta situacija, bet aš tikiu demokratiniais procesais, kurie vyksta Baltarusijoje. Matote, mėnesį laiko nesustojami procesai, Baltarusijos visuomenė, demokratija yra sukilusi ir kas tikėjosi, kad tai nuslobs, panašu, kad to nebus. Šimtatūkstantinės minios eina į gatves. Mes tuos procesus turime palaikyti demokratiškais ir teisiniais būdais“, – pridūrė S. Skvernelis.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko 26 metus šalį valdančiam Aliaksandrui Lukašenkai. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

Pirmadienį žiniasklaida pranešė apie Baltarusijos opozicijos atstovės ir Koordinacinės tarybos narės Marijos Kalesnikavos pagrobimą Minsko centre. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, kad Baltarusijos valdžia bando ciniškai susidoroti su opozicija.

Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė protestų bangą, kuri neslūgsta iki šiol. Kilusius protestus valdžia malšino smurtu, keli žmonės žuvo, tūkstančiai buvo sulaikyti, pranešama apie kankinimus sulaikymo įstaigose.