„Virusas diagnozuotas Gargždų lopšelio–darželio „Gintarėlis“ auklėtiniui. Šiuo metu visa grupė yra saviizoliacijoje. Patalpos jau dezinfekuojamos. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras atlieka epidemiologinį tyrimą“, – antradienį feisbuke rašė jis.

Pirmadienį mokyklose izoliuta per 200

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pirmadienį sakė, kad dėl koronaviruso atvejų mokyklose per pirmąsias 4 mokslų metų dienas jau teko izoliuoti per 200 asmenų. Tam, kad mokyklos nesiimtų masiškai uždarinėti įstaigų ar įvedinėti karantinų, NVSC mokyklų bendruomenėms kitą savaitę ruošia mokymus.

Naujausi 2 infekcijos atvejai nustatyti sostinės mokiniams. Kaip informavo epidemiologė, COVID–19 buvo nustatytas privačios mokyklos Vilniuje mokiniui.

„Vaikas paskutinį kartą mokykloje buvo rugsėjo 2 d. Užsikrėtė per sąlytį su užsikrėtusiuoju namuose. Izoliuota viena 14 vaikų klasė ir du mokytojai“, – teigė R. Lingienė.

Ji pasidžiaugė, kad mokykla bendradarbiauja su NVSC ir netaiko perteklinių ribojimų. Tuo metu kitas koronaviruso atvejis, kalbėjo specialistė, nustatytas Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos moksleiviui.

„Jis užsikrėtė namų aplinkoje, mokykloje buvo nuo rugsėjo 1 iki 3 dienos. Izoliuota visa klasė ir mokytojai, iš viso – 25 asmenys. (...) Šis moksleivis, nustatyta, buvo futbolo būrelyje–treniruotėje. Taigi sąlytį turėjusių asmenų skaičius gali padidėti“, – pripažino R. Lingienė.

Vis dėlto specialistė pabrėžė, kad mokykloms „su virusu teks gyventi ilgai“, dėl to, pasak jos, nereikėtų skubėti uždarinėti įstaigų ar izoliuoti su židiniu nesusijusių klasių.

„Kai mokykloje atsiranda atvejis, mokyklų bendruomenės neretai renkasi strategiją negyventi naujoje realybėje su virusu, nesiimti visų apsaugos priemonių, bet avansu užkirsti kelią grėsmėms, kurios net dar nenustatytos. Tai, žinoma, irgi yra sprendimas, tačiau galima greitai prieiti situaciją, kai karantiną tokiu būdu visos mokyklos pačios įsives visur. Šiuo metu, per 4 dienas, jau izoliuoti reikėjo per 200 vaikų, jų tėvų bei pedagogų“, – sakė R. Lingienė.

Kartu ji informavo, kad mokykloms kitą savaitę bus rengiami nuotoliniai mokymai, kaip įvykdyti visus epidemiologinius reikalavimus bei ką daryti, jei įstaigoje kažkam nustatytas koronavirusas.

Epidemiologės teigimu, jei mokyklos būtų saviizoliaciją pritaikiusios daug plačiau, kaip to norėjo, tokių izoliuotų asmenų skaičius būtų keliais šimtais didesnis.