Su redakcija susisiekusi moteris papasakojo, kad apsilankymas bute, kuriame, įtariama, buvo laikomi nelegaliai dauginami gyvūnai, ją pakraupino ne tik dėl smarvės ir nešvaros. Pašnekovė stebėjosi, kaip pamatytomis sąlygomis gali gyventi paauglė.

„Ta moteris, iš kurios atėmė šuniukus, augino juos ir namų kambariuose, antrame aukšte. Tie šunys gyveno antisanitarinėmis sąlygomis. Ten tvyrojo didžiulis fekalijų ir amoniako tvaikas, o kartu ten gyvena ir nepilnametis vaikas. Iš tikrųjų, tai nežmoniškos ir antisanitarinės sąlygos, buvo jaučiamas labai stiprus kvapas ir didžiulė nešvara antrajame aukšte“.

Pasak jos, pirmame aukšte dar yra pakankamai normalu, aplinka šiek tiek aptvarkyta, jos nuomone, turbūt iš nelegalaus dauginimo gautais pinigais

„Tačiau antras aukštas, kuris įrengtas tiems šuniukams auginti, yra kaip tvartas. Aš nežinau, kaip tą vaiką ten augina, ir nesuprantu, kur žiūri socialinės pagalbos tarnybos ir ką jie mato. Nesuprantu, kodėl tiek metų į šią vietą žvelgiama užmerktomis akimis, tai juk turi tęstis ne pirmus metus. Kiek man žinoma, šioje vietoje šunys yra auginami jau septyniolika metų“.

Moters teigimu, šiuose namuose turėtų būti tiriamas kambarių oras ir įvertinama, ar tikrai vaikai gali augti ir gyventi tokiomis sąlygomis.

„Aš suprantu, kad vaikas turbūt prisirišęs prie mamos, ji galbūt parneša maisto, bet jeigu taip yra neprižiūrimi gyvūnai, vadinasi, tokia motina ir vaiko nesugeba auginti. Normalūs žmonės nei su gyvūnais taip elgiasi, nei vaikus taip augina“, - tikino pašnekovė.

Seniūnui situacija žinoma

Žalgirio seniūnijos seniūnas Bronius Talmontas „Delfi“ sakė, kad minima šeima jam žinoma ir iš tikrųjų problemos fiksuotos dar prieš įsiplieskiant gyvūnų teisių pažeidimų skandalams.

„Žinau, kad iš ten buvo paimti šuniukai, buvau ir pats nuvykęs į tą vietą. Reikia pripažinti, kad sąlygos vaikui augti yra ne kokios, iš tikrųjų tvyro smarvė. Socialinių paslaugų centras teikia šiai šeimai paslaugas, priskirtas ir socialinis darbuotojas, kuris ten nuolat lankosi ir prižiūri situaciją“.

Seniūnas paminėjo, kad nepaisant sąlygų, kokiomis gyvena vaikas, jis mokosi normaliai, kažkokių problemų dėl to nėra pastebėta. Jis įvertino ir mamos reakciją, kuri elgėsi agresyviai, kai buvo paimami šunys.

„Supraskite, kodėl ji elgėsi agresyviai – savaitgalio naktį buvo paimami tie augintiniai ir ji ryte išėjo į darbą, kadangi dirba kiekvieną dieną, o vaikas liko vienas namuose. Nuo pat ryto ten privažiavo apie 50 gyvūnų gelbėtojų, buvo iškviesta policija ir tam vaikui sukėlė daug streso. Kai mes nuvažiavome, bendrauti nenorėjo, vijo mus lauk“.

B. Talmanto teigimu, šunų šeimininkė ir galimai gyvūnų daugintoja dirba kitame mieste, o tokiomis sąlygomis gyventi šiai šeimai atrodo normalu. Anot seniūno, finansinė šeimos situacija gali būti sudėtinga. Tuo pačiu pripažįsta, kad socialinė darbuotoja yra priskirta ir stebi, kaip šeimai sekasi.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Greta Bliutaitė „Delfi“ patvirtino, kad jiems šeima yra žinoma ir jai yra teikiamos socialinės paslaugos.