Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, pokalbio dalyviai konstatavo, kad po rugpjūčio 9 dienos Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių rezultatai buvo „akivaizdžiai suklastoti“, prasidėję taikūs šalies gyventojų protestai yra malšinami brutalia jėga, dėl kurios keletas tūkstančių protestuotojų buvo suimti, kalėjimuose prieš juos naudojamas smurtas.

„Pokalbio metu atkreipėme dėmesį į nepagrįstus Baltarusijos pareigūnų kaltinimus NATO ir Aljanso sąjungininkėms dėl karinės galios auginimo regione. Ieškoma išorinės grėsmės kaip preteksto susidorojimui su protestuotojais“, – teigė L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad NATO kaip gynybinis aljansas „turi likti budrus, stebėti besikeičiančią padėtį ir būti pasirengęs apginti sąjungininkes nuo bet kokios agresijos“.

„Visos NATO šalys vieningai ragina Minską gerbti pagrindines teises ir laisves ir išsako paramą Baltarusijos suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir nepriklausomybei“, – sakė ministras.

L. Linkevičius taip pat padėkojo J. Stoltenbergui už greitą NATO reakciją į Rusijos opozicijos atstovo Aleksėjaus Navalno apnuodijimą: rugsėjo 4-ąją sąjungininkės išplatino Šiaurės Atlanto tarybos pareiškimą, smerkiantį ataką prieš A. Navalną ir raginantį Rusiją laikytis tarptautinių įsipareigojimų pagal Cheminio ginklo konvenciją bei nubausti už išpuolį atsakingus asmenis.

Po prezidento rinkimų Baltarusijoje rugpjūčio pradžioje prasidėjus tūkstantinėms protesto akcijoms ir valdžiai ėmus naudoti smurtą prieš protestuotojus, sulaikyti opozicijos atstovus, Lietuva su kitomis Baltijos valstybėmis pasmerkė Minsko režimo veiksmus ir įvedė sankcijas už smurtą ir rinkimų klastojimą atsakingiems asmenims.